fallback

Преглед на печата за 21 юни

07:20 | 21.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Хазартът ще се облага с 10% данък печалба
в.Новинар
 
Всички видове хазартни игри ще се облагат с корпоративен данък от 10%. Това е записано в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Досега печалбите от лотария, лото, бинго се облагаха с различни ставки между 8 и 12%.
 
Предприятията, които подадат годишната си данъчна декларация и финансовия си отчет до 31 март следващата година, ще ползват данъчно облекчение в размер на 1% от корпоративния си годишен налог, но не повече от 1000 лв.
 
Дарителите ще загубят част от привилегиите си
в.Сега
 
Финансовото министерство смята силно да ограничи даренията за лечение на болни, за подпомагане на социално слаби, на пострадали от бедствия и т.н.
 
Според проектозакона за корпоративното подоходно облагане, който ще влезе в сила от 2007 г., отпада облекчението за фирмите, които даряват пряко на граждани. Същата рестрикция ще бъде записана и в новия закон за облагане на доходите на физическите лица.
 
Ако парламентът одобри предложението, фирмите и гражданите ще ползват данъчно облекчение, само ако даряват в полза на специализирани предприятия и фондове, които подпомагат хора, нуждаещи се от скъпи операции, социално слаби, пострадали от бедствия и др. Мотивът на МФ е, че досегашният ред позволявал на недобросъвестни компании и граждани да мамят държавата с фиктивни дарения. От ведомството на Пламен Орешарски обаче нямат статистика колко такива случаи е засякла Националната агенция за приходите.
 
Мобилтел прави телефонен указател чрез SMS-и
в.Сега
 
Мобилтел пуска телефонен указател за своите абонати, който ще работи чрез пращане и получаване на SMS-и, съобщиха вчера от GSM-оператора.
 
От четвъртък всеки абонат, който желае телефонният му номер и кратки данни за него да бъдат достъпни и за останалите абонати, ще може да попълва чрез пращане на SMS специален формуляр. Това ще важи както за абонатите на договор, така и за клиентите на предплатените услуги.
 
Европа ни критикува за парите по ФАР
в.Стандарт
 
За периода 2000-2004 г. по програма ФАР за България са били заделени 511 млн. евро, а за Румъния - 1400 млн. евро, съобщи Сметната палата на ЕС. От тези суми за инвестиционни проекти в България са били използвани 262 млн. евро (51,3%), а в Румъния - 806 млн. евро (57,6%).
 
Средствата в над половината от проверените от Сметната палата проекти не са използвани за набелязаните в програма ФАР цели, гласи докладът на палатата. Тези недостатъци се дължат на липса на административен капацитет и на национални ресурси, пише в доклада.
 
Лобират за облагане на печалбите с 12%
в.Стандарт
 
Възможностите за стимулиране на инвеститорите не са големи, но целта ни е корпоративният данък да се намали от 15% на 12%. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев на среща с представители на Българския форум на бизнес лидерите.
 
Един от приоритетите на агенцията е мобилизиране на общините за изграждане на развити индустриални зони, каза Сталев. За 2005 година инвестициите в България са 2,3 млрд. долара, но в производство са вложени само 25-30%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 07.09.22 г.
fallback