fallback

Българските компании: Конференцията в Лондон бе успешна, чакаме следващата

Контактите, идеите и придобитият опит са най-полезни от форума в Лондон, споделят за Investor.bg българските мениджъри

18:25 | 19.06.06 г.

Веселин Генчев, Веселин Петров, Теодор Георгиев, Сибила Грозданова и Антон Домозетски. Снимки: АДВИБ

Със съдействието на Асоциация на директорите за връзки с инвеститорите в България общо 23 български компании представиха дейността си и бъдещите си проекти на инвестиционната общност в Лондон. Участниците изразиха възхищението от организацията и изказаха готовност пред Investor.bg да участват и на следващи подобни събития, било то в България, или чужбина. Организатор и инициатор на събитието бе Financial Services For Eastern Europe.

Конференцията на 15 юни е стартирала с приветствие от страна на Стоимен Велев, заместник-ръководител на мисията на България във Великобритания, докато проф. Димитър Иванов, икономически съветник на президента на Република България и координатор на Международния икономически съвет, представи пред участниците лекция за развитието на България. Според Теодор Георгиев, мениджър „Връзки с клиенти” от финансовата група Карол, контактите и опитът са най-ценното от конференцията във Великобритания. Той сподели, че в деня преди и след конференцията е имал десет срещи с потенциални инвеститори – физически лица и фондове, като интересът към Адванс Терафонд е бил изключително голям. Това, което е впечатлило Георгиев, е втората част на форума, където е имало презентация за набирането на капитал от алтернативния сегмент на Лондонската борса – AIM, както и какви компании се листват в момента там. Изпълнителният директор на БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ Веселин Генчев каза, че е очарован от интереса към фонда, но посещаемостта на конференцията не е била висока. Генчев сподели, че запитвания е имало как виждат пазара на недвижими имоти и земеделска земя в страната и определено е доволен от представянето. Инвеститорските запитвания към проекта в Боровец са по-големи, но е подминат и въпросът за Търговско-административната сграда на бул. Цариградско шосе, разказа изпълнителният директор. От Капман окачествиха конференцията в Лондон като уникална възможност да се запознаят и да опитат да привлекат нови инвеститори. “В същото време време имахме възможност да преценим реалното си положение на пазара - индикатор за това бе интересът, който предизвикахме". Лондонският пазар е много развит от гледна точка на това, че е отворен за пазарите от развиващи се държави. Затова е в голяма степен вероятно инвеститорите да преценят рисковете в инвестирането на българския капиталов пазар и да направят избора си според това, смятат от Капман.

"Конференцията спомогна за осъществяването на много нови контакти, а надяваме се и на предпоставки за развиване на бъдещи бизнес взаимоотношения", заявиха представителите на финансовата група Антон Домозетски и Сибила Грозданова. Веселин Петров от „Елана – Фонд за земеделска земя” АДСИЦ се е фокусирал върху следващото, четвърто и последно увеличение на капитала на фонда. Той окачестви конференцията като повече от успешна, като заяви, че има реален интерес към фонда. “Планираме роуд шоу в Лондон и участие в следващия форум. Можем спокойно да кажем, че сме на картата на лондонското City”, допълни Петров. Голям интерес е предизвикал и Слънчеви лъчи България ЕАД, дружество от структурата на Химимпорт и едно от двете производствени предприятия на конференцията. За Investor.bg Чавдар Трифонов, търговски директор на компанията, сподели, че инвеститорите търсят компании, които могат да добавят стойност.

Той добави, че осъществените контакти трябва да бъдат продължени, за да имат в бъдеще резултати. Слънчеви лъчи България разполага с 21 зърнобази в цялата страна с общ капацитет от 700 хил. тона. Останалите участници от българска страна бяха Албена АД, Стара планина Холд, КРЗ „Одесос” АД, Колос 1 АДСИЦ, 7М Пропърти Партнърс, ТБ Централна кооперативна банка АД, Обединена Българска Банка, Агенция за инвестиции и консултации, Банки Инвестиции Пари, Димитров, Петров и Калайджиев, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България, Старком Лизинг АД, Либра Дом, Интерсофт и Cameron Mckenna. Снимки от конференцията в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 06.09.22 г.
fallback