fallback

Рафинерия за биогорива за 60 млн. евро ще строи Еко Петролиум край Видин

Продукцията ще е както за нашия пазар така и за експорт, основно за съседните страни, както и за Австрия и Германия

16:50 | 19.06.06 г.

Рафинерия за биогорива ще строи край Видин "Еко Петролиум" ООД, съобщи на пресконференция Петър Цонев, собственик на компанията. Инвестицията в проекта ще е 60 млн. евро и ще обхваща и изграждането на прилежащо пристанище.

Продукцията ще е както за нашия пазар, така и за експорт, основно за съседните страни и Австрия и Германия.

Очаква се проектът на енергийният комплекс да бъде готов до края на юли, като ще започне да функционира в началото на 2008 г. Рафинерията ще има капацитет 200 000 тона годишно. Суровина за биогоривата са маслодайните растения - рапица слънчоглед и соя, които могат да се отглеждат в нашата страна, каза Петър Цонев.  

Основни потребители на биогоривата са най-вече рафинериите, които смесват минералните с биогоривата, и спедиторските фирми, добави Петър Цонев.

Според него в момента пазарът на биогорива почти не съществува, но тепърва ще започне силно развитие на този сегмент.

Еко Петролиум ООД е на българския пазар на горива от 1996 г. и преди сделката с Еко-Елда България ЕАД притежава 14 бензиностанции.

Изграждането на една бензиностанция струва около 1 млн. евро, без в това число да влиза земята, уточни за Investor.bg Цонев. За изграждането на една бензиностанция са нужни минимум 2 декара каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
fallback