fallback

Еко-Елда и Еко Петролиум обединяват бензиностанциите си под една марка

Според изпълнителния директор на Еко-Елда България ЕАД пазарът на горива на дребно в България възлиза на 2 млн. куб. м., като има допълнителни 800 хил., които са на черен пазар

13:51 | 19.06.06 г.

На 12 юни 2006 г. Комисията за защита на конкуренцията обяви официално своето решение по сделката между Еко-Елда България ЕАД и Еко Петролиум ООД. Чрез нея Еко-Елда България ЕАД придобива самостоятелен контрол върху обособена част от Еко Петролиум ООД, посредством дългосрочен наем с преференциални условия за закупуване.

Янис Поликандриотис, изпълнителен директор на Еко-Елда България, не пожела да разкрие конкретните параметри на сделката, нито продължителността на споразумението, но заяви, че инвестициите на компанията от стъпването й на българския пазар до края на 2006 г. ще възлизат на 50 млн. евро. Изпълнителният директор уточни, че в близките няколко години инвестициите ще се удвоят.

От своя страна, Петър Цонев, собственик на Еко Петролиум ООД, уточни, че срокът на сегашното споразумение между двете компании е 14 години.

Сделката превръща Еко в петата по големина верига в страната - с 37 бензиностанции, като на пазара на горива в България вече ще има само една верига ЕКО. Сделката е част от инвестиционната програма на Еко-Елда България, която ще разполага с повече от 40 бензиностанции до края на годината. Компанията предвижда да увеличи броя на бензиностанциите до 80 в следващите 2-3 години и по думите на Поликандриотис да достигне пазарен дял от 10% за същия период.

Той също така уточни, че за момента компанията доставя за бензиностанциите си горива от Гърция, но с увеличаване на потреблението ще се търсят и местни доставчици.

Бензиностанциите, предмет на сделката, са 14 - в градовете София, Своге, Велико Търново, Горна Оряховица, Кула - Видин, Гюешево и Кулата.

Другият участник в сделката Еко Петролиум ООД е на българския пазар на горива от 1996 г. Сега компанията възнамерява да пренасочи своите ресурси и усилия в сектора на разработване и разпространение на биогорива.

В Гърция Еко Петролиум ООД разполага с около 1 500 бензиностанции, включително и малки, само с една бензиноколонка.

Общо бензиностанциите в Гърция по думите на Янис Поликандриотис са около 6 хиляди.

Според него пазарът на горива на дребно в България възлиза на 2 млн. куб. м, като има допълнителни 800 хил., които са на черен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
fallback