fallback

Над 2 млн. лв. инвестира БТК в зимните ни курорти

Банско и Боровец увеличават капацитета на централите си до 1 юли, Пампорово – до края на годината

10:22 | 19.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Над 2 млн. лв. инвестира Българската телекомуникационна компания (БТК) в модернизиране на телекомуникационната мрежа в трите най-големи зимни курорта в България – Банско, Боровец и Пампорово, съобщи телекомът.

Като резултат от тези инвестиции туристическите обекти в зимните ни курорти ще имат достъп до по-добри телекомуникационни решения, обясняват от компанията.

Увеличеният с над 30% капацитет на телефонната централа в Банско ще даде възможност за пълна цифровизация на града. От БТК уверяват, че ще бъдат удовлетворени всички молби за нови телефонни постове, включително тези, които са извън регулацията на Банско. Над 100% ще бъде увеличен капацитетът на централите в Пампорово и околните градове Широка лъка и Стойките, а в Боровец увеличението е над 30 на сто.

С разширяването на капацитета на централите в зимните курорти ще се даде възможност на повече туристически обекти да използват и високоскоростен интернет през ADSL услугата на компанията.

„Започваме с тази инвестиция сега, за да подготвим мрежата и да сме готови преди началото на зимния сезон”, заяви говорителят на БТК Димитър Цонев.

Процесът по увеличаването на капацитета на централите ще доведе до промяна в кодовете и телефонните номера в трите зимни курорта. Смяната се налага заради изискването на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за изменение на списъка с географските кодове на номерационните области в България.

След промяната настоящият код на Банско 7443 ще бъде заменен с трицифрения 749. В Боровец кодът се променя от 7128 на 750, а Пампорово ще бъде набиран на 309, вместо на 3021. За улеснение на бизнеса и домашните потребители шест месеца след датата на смяната ще бъде предоставяна автоматична телефонна информация за промените на кодовете и телефонните номера на абонатите.

До края на годината БТК планира да постигне 100 процента цифровизация на мрежата и премахване на дуплексните линии в 27-те най-големи български града. Едно от основните предимства на цифровата мрежа е премахването на така наречените “дуплекси”, при които два абоната с различни номера са свързани един към друг и не могат да говорят едновременно. Също така грешните свързвания или разпадането на връзката е значително по-рядко при цифровите линии.

Клиентите на БТК могат да ползват и допълнителни услуги, като разпознаване на входящия номер (CLIP), забрана за разпознаване на номера при изходящи повиквания (CLIR), пренасочване на обажданията към друг номер, изчакване на повикването и разговори в група от фиксирани телефони, широколентов БТК ADSL достъп и много други.

В процеса на цифровизация компанията премахна по-голямата част от старите аналогови централи и инсталира нови възли за достъп на потребителите. Това позволява предоставянето на всички услуги на телекома през единна национална мрежа.

До този момент на днешната борсова сесия акциите на компанията отбелязват повишение от 0,58% при изтъргуван обем от 16 400 лота, като цените са в диапазона 10,46-10,55 лв. за брой.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 08.09.22 г.
fallback