fallback

Алфа Асет Mениджмънт подготвя първия индексен фонд в България

Портфейлът на Алфа Индекс Топ 15 ще следва структурата на представения преди няколко месеца индекс Дневник 15

11:23 | 16.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Управляващото дружество Алфа Асет Mениджмънт подготвя първия в България индексен договорен фонд Алфа Индекс Топ 15. Проспектът за първично публично предлагане на дялове на фонда бе внесен в Комисията за финансов надзор на 14 юни. Очакванията са фондът да започне дейността си до два месеца.

Портфейлът на един индексен фонд представлява копие на някои от “широките” индекси и не се променя при каквито и да е промени в пазарните условия. Движението на цените на дяловете на фонда следва движението на съответния индекс и доходността му е приблизително равна на средната пазарна доходност. Отказът от активно управление води и до значително по-ниски разходи за управление.

Портфейлът на Алфа Индекс Топ 15 ще следва структурата на представения преди няколко месеца индекс Дневник 15, в който влизат 15-те най-големи и най-ликвидни компании на българския капиталов пазар. Общата капитализация на първите 15 дружества в индекса е 5.44 млрд. лева, което е повече от половината от тази на всички компании на Българската фондова борса.

Индексните фондове се появяват на пазара в началото на XX век, като успешното им утвърждаване се базира на теорията за ефективния пазар, според която в дългосрочен период никой не може да “бие” пазарната доходност. Тази теория се доказва и от множество изследвания, сравняващи ръста на някои от широките пазарни индекси – S&P 500 в САЩ или FTSE - 1000 във Великобритания и средния ръст на активно управляваните инвестиционни фондове. Резултатите показват, че в дългосрочен период (15-20 години) ръстът на индексите изпреварва значително ръста на активно управляваните портфейли.

Алфа Асет Мениджмънт управлява и първия секторен договорен фонд на българския пазар, инвестиращ в акции на дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Инвестиционната политика на Алфа Индекс Имоти включва до 90% инвестиции в акции и права, издадени от АДСИЦ, инвестиращи в имоти. Към 16 юни нетната стойност на активите на фонда достигна два милиона лева, а в портфейла на дружеството са включени акции от 13 дружества със специална инвестиционна цел.

УД Алфа Асет Мениджмънт ЕАД е част от Алфа Финанс Холдинг АД. Алфа Финанс Холдинг АД  развива дейност в областта на финансовите услуги, индустриални минерали, транспорт и логистика, инвестиции в недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 16.06.06 г.
fallback