fallback

„Разумните“ кредитни карти с чип стъпиха и в България

Смарт картата е модерна технология, която съчетава платежните с неплатежните приложения

15:33 | 14.06.06 г.

Първата „смарт“ карта VISA Classic с чип в България бе представена днес на пресконференция в ТБ Алианц. До края на месеца банката ще предложи също и VISA Business и Visa Gold.

„Смарт“ картата с чип е модерна технология за извършване не само на разплащания. Технологията на чиповете позволява платежни и неплатежни приложения да се съчетаят на една карта, благодарение на допълнителната памет, която се съдържа в чипа. Това означава, че, в допълнение към съхраняването на информация за името и номера на банковата сметка, картата може да съдържа допълнителна информация като идентификация, програми за лоялни клиенти, информация за застраховката на картодържателя и др.

Технологията на чиповете се използва и при издаването на „смарт-карти – билети“ за обществения транспорт, както и за СИМ картите, използвани в мобилните телефони и за телефонни карти. Така например 2,3 милиона жители на Москва, които получават социални помощи, получават смарт-карта, която позволява едновременно да се извършват плащания с Visa, купуване на билети в метрото и съхраняване на данни за здравната осигуровка и медицинската застраховка на лицето. След въвеждането на този вид технология постъпленията от билети са нараснали с 20%, отчитат от управата на московското метро.

Смарт-картите съдържат по-добри механизми за сигурност, като осигуряват кодиране на данните с цел предотвратяване на неоторизираното им използване, поради което са по-неподатливи на измами и фалшификации. Във Франция, след въвеждането на чип картите, е установено, че измамите с кредитни карти са намалели с 80%. По думите на изпълнителния директор на Борика Александър Матрозов „тази технология ще промени платежните операции в посока по-добро управление на риска на плащанията“.

Всички карти VISA с чип на ТБ Алианц България разполагат и с магнитна лента, която позволява използването им в цялата мрежа от POS терминали и банкомати, независимо дали са адаптирани към чип технологията. Великобритания е лидер в употребата на смарт карти с чип с 90 милиона карти. В Румъния две банки са сертифицирани за чип карти на ПОС като броят на картите възлиза на 7000. В Сърбия и Черна Гора функционират около 230 000 карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:44 | 22.08.22 г.
fallback