fallback

Бизнесмени от Сирия търсят български партньори

Според зам.-министърът на икономиката Корнелия Нинова двустранният стокобмен за 2005 г. възлиза на 37,7 млн. долара

14:34 | 13.06.06 г.

Делова среща на българския и сирийския бизнес е осъществила Българската търговско-промишлена палата в контекста на ХIII-та сесия на българо-сирийския Смесен комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество в София, съобщиха от палатата.
В срещата са участвали 24 мениджъри на български фирми и 17 представители на сирийските делови среди с интереси в секторите транспорт, фармацевтична промишленост и медицинско оборудване, текстил, търговия.
Присъствието на бизнесмени от различни икономически сектори е показател за наличието на сериозен интерес към потенциала за развитието на двустранните търговско-икономически контакти, посочи на откриването на срещата заместник-председателят на БТПП Цветан Симеонов.
Той акцентира върху необходимостта от засилване на информационния обмен между търговските палати на двете страни относно законодателните и поднормативните актове. Симеонов отбеляза, че в търговския регистър на БТПП има 279 дружества със 100 процента сирийски капитал, 52 смесени фирми и 1 представителство на сирийска компания.
Заместник-министърът на икономиката Корнелия Нинова посочи, че Сирия е важен търговски партньор за България , а двустранният стокобмен за 2005 г. възлиза на 37,7 млн. долара. Тя препоръча за сътрудничество секторите телекомуникации, енергетика, хранително-вкусова промишленост, туризъм и строителство.
Министърът на икономиката на Сирия Амер Лютви покани българските бизнесмени да посетят Сирия и се запознаят с възможностите за сътрудничество и посочи туризма, текстилната и хранително-вкусовата промишленост като най-перспективни и динамично развиващи се отрасли.
Председателят на Българо-Сирийския бизнес съвет Димитър Куюмджиев информира бизнесмените, че тази година за първи път в рамките на есенното издание на Пловдивския панаир ще бъде обособен специален Арабски павилион, който ще предостави възможности на сирийския бизнес за полезни двустранни контакти.
Сирия е един от основните търговски партньори на България сред арабските страни. За 2005 г. делът на Сирия в стокообмена ни с арабските страни е 8,6%.
През 2005 г. основните позиции от българската експортна листа за Сирия са ечемикът, царевицата и пшеницата. В останалата си част износът се състои от високо преработени изделия и суровини, ползващи се с добро име на сирийския пазар.
Структурата на вноса на България от Сирия за 2005 г. остава традиционната - внасят се основно суровини, като фосфатите и суровият памук формират над 80% от общия внос от страната. За първа година във вносната листа намериха място цитрусовите плодове - 0,1%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:24 | 20.08.22 г.
fallback