fallback

Улесняват достъпа на бизнеса до дългосрочни кредити

Това ще стане благодарение на споразумение за сътрудничество между Насърчителна банка и Българска търговско-промишлена палата

10:56 | 12.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Малките и средни предприятия в страната ще имат по-бърз и пряк достъп до дългосрочните кредити. Това ще стане благодарение на споразумение за сътрудничество между Насърчителна банка и Българска търговско-промишлена палата (БТПП), подписано от изпълнителните директори на банката Димитър Димитров и Сашо Чакалски и председателя на БТПП Божидар Божинов, съобщиха институциите. Информация за кредитните програми на банката и документи за кандидатстване за кредити вече ще могат да се получават и в регионалните офиси на БТПП в 28 града в страната.

Двете институции ще провеждат и съвместни презентации и консултации за повишаване познанията на предприемачите в областта на банкирането и кредитните пакети на Насърчителна банка.

Целта на съвместния проект е да се стимулира създаването на конкурентноспособни проекти и да се осигури тяхното финансиране, коментира изпълнителният директор на банката Сашо Чакалски.

Насърчителна банка е специализирана институция за дългосрочно инвестиционно финансиране на малки и средни предприятия. Кредитите й са със срок на погасяване до 10 години и гратисен период – до 3 години. По силата на гаранционно споразумение с Европейския инвестиционен фонд, банката предлага облекчени изисквания за обезпечение, като в някои случаи то може да падне до 85%.

Поделенията на БТПП в страната ще са посредници при намирането на качествени проекти, като до тяхното финансиране ще се стига след детайлна оценка на бизнес инициативите в централата на банката в столицата.

Първите съвместни проекти ще стартират на 20 и 21 юни. Със съдействието на БТПП, предприемачите в Благоевград и Кюстендил ще имат възможността да се запознаят с кредитните програми на Насърчителна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
fallback