fallback

Преглед на печата за 8 юни

08:03 | 08.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Исландецът Тор си взема БТК
в. Стандарт
 
Екип от "Новатор" поема управлението на БТК. Хората на исландеца Тор Бьорголфсон подготвят прехвърлянето на телекома ни от "Адвент" на неговия фонд. В края на миналата година между двете дружества бе постигнато споразумение "Новатор" да купи "Вива Венчърс", която държи 65% от БТК и третия мобилен оператор "Вивател".
В Управителния съвет на БТК, считано от 5 юни, влизат Джеръми Уоуд Томсън, Греъм Брус Макинрой и Кевин Майкъл Смит. Това пише в официалното съобщение на компанията до фондовата борса. Освободени са представителите на две други институции от консорциума с "Вива" - Леонидас Константинос Цибурис от Национална банка на Гърция и Станислав Миколай Кнафлевски от "Ентърпрайс инвесторс". Управителният съвет напуска и самият Бьорголфур Тор Бьорголфсон. Промените са вписани в Софийския градски съд с решение №34 от 5.06.2006 г.
Според запознати тримата са от екипа на "Новатор". Фондът засега не е официален акционер, тъй като препродажбата на "Вива Венчърс" не може да стане по-рано от 2007 г., според договора за приватизация на БТК. Още отсега обаче със свои хора в управлението Тор си осигурява контрола над компанията.
 
Експерти от ЕС ще обсъждат съдбата на АЕЦ "Козлодуй"
в. Новинар
 
Затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъде обсъдено на Международна експертно-политическа конференция през есента в София. Около това мнение се обединиха вчера представители на Гражданския комитет за защита на централата и столичнният кмет Бойко Борисов. Според председателя на сдружението Стефан Воденичаров е необходимо цялостно преразглеждане на позицията на правителството по въпроса за централата. Според него решението за спирането на реакторите е изцяло политическо, а не техническо.
 
От Гражданското сдружение смятат, че в Европа има поне 12 реактора, които са с по-ниска степен на безопасност от нашите и недоумяват защо правителството настоява да ги затваря. Превозваме нефт от Русия
в. Стандарт
 
Превозваме нефт от Русия до България. Страната ни ще предложи в преговорите за петролопровода Бургас- Александруполис да се включи и въпросът за участието на наши фирми в превоза на нефт от руските пристанища до България и по цялата верига потребители. Сега в Москва в преговорите на междуфирмено равнище участват българските компании от "Проектната компания Нефтопровод Бургас-Александруполис БГ", съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Летищата преотстъпват фришоповете на други фирми
в. Сега
 
Международните летища в България вероятно ще трябва да отстъпят на други фирми оперирането на безмитните магазини. Аеропортовете в София, Варна и Бургас не отговарят на един от критериите в готвените промени на Закона за безмитната търговия за получаване на разрешение за тази дейност. Той е фирмата да има поне 2 млн. лева уставен капитал.
 
Летище "София" има 500 000 лв. капитал, а двете морски летища - по 250 000 лв. Преди около две седмици промените в Закона за безмитна търговия минаха през Министерски съвет и тогава шефовете на трите летища са написали възражения срещу изискването за минимален капитал. То обаче не е взето предвид.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 10.09.22 г.
fallback