fallback

Държавата ще мисли как да стимулира инвестициите в спортни бази

Ако българската кандидатура за домакинство на Олимпийските игри през 2014 г. бъде одобрена, у нас ще бъдат вложени 1,32 млрд. долара

18:45 | 07.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Държавната агенция за младежта и спорта е изготвила стратегия, която включва инвестиционна програма за привличане на инвестиции за спортните бази. За държавните спортни бази държавата трябва поеме своята функция и по този начин да бъде създадена база, която да отговаря на изискванията. Това заявиха от агенцията на започналото днес в НДК изложение София спорт експо.

Отделно агенцията предвижда и друг проект - за набиране на инвестиции чрез публично – частно партньорство, чрез който да привлече някои от големите български банки, обмисля се вариант и за облигационен заем.

Агенцията предлага да се изработят предложения за законодателни промени, които да определят ясни критерии за инвестиции. Законодателните проекти, които е предложила тя, са именно да стимулират фирмите да инвестират в спорта, тъй като инвеститорът не би вложил капитала си в едно подобно начинание, ако няма определени гаранции и правила. Проблемът със спортната база в България е, че повечето съоръжения са правени преди 30-40 години. Те са експлоатирани, като през последните 15 години не е правено нищо за тяхното подобрение и много от тях вече не отговарят на съвременните изисквания.

В България съществува регистър на спортните съоръжения, като той се води от Държавната агенция за младежта и спорта и се допълва постоянно. Обектите в него са разделени по определени критерии – такива, които са от приоритетно държавно значение, и други, към които има интерес за масов спорт. Българска стопанска камара е в списъка с потенциалните партньори на агенцията и ще бъдат разпратени писма до всички, с които тя може да си сътрудничи.

Според представители на Държавната агенция за младежта и спорта, за разлика от ситуацията в по-голямата част от света, у нас професионалният спорт все още не е продукт, който да може да се продава и да носи добри приходи. Една от основните причини за това е именно липсата на инвестиции в тази сфера. Ако българската кандидатура за домакинство на Олимпийските игри през 2014 г. бъде одобрена, за подобряването на условията за зимния спорт и инфраструктурата у нас ще бъдат вложени 1,32 млрд. долара. От тях 430 млн. долара трябва да бъдат осигурени от държавния бюджет. Идеята според Държавната агенция за младежта и спорта обаче е да не се инвестира само в обекти за професионален спорт, а при определени условия да бъдат създадени и терени за масов спорт.

Дали въобще имаме шансове за Зимната олимпиада ще стане ясно на 22 юни, когато ще бъде обявено кои кандидати продължават напред в процедурата по избора на домакин за Игрите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:05 | 02.09.22 г.
fallback