fallback

АП обяви старта на конкурса за България Ер

Сред изискванията към стратегическите инвеститори са да имат приходи от авиационни услуги над 150 млн. евро за всяка от последните две финансови години

11:52 | 07.06.06 г.

Агенцията за приватизация (АП) обяви публично оповестен конкурс на два етапа за продажбата на 30 159 броя акции, представляващи приблизително 99,99% от капитала на “България Ер” ЕАД, София. Стратегията за приватизацията на превозвача бе одобрена от Народното събрание в края на март. Изискванията към участниците в конкурса са да бъдат стратегически инвеститори в областта на гражданското въздухоплаване – българско юридическо лице или физически или юридически лица от страна членка на Европейския съюз. Те трябва да имат приходи от авиационни услуги над 150 млн. евро за всяка от последните две финансови години и брой превозeни пътници над 750 000 за всяка от последните две календарни години. Купувачът може да е и финансов инвеститор - българско юридическо лице или физически, или юридически лица от страна членка на Европейския съюз, които трябва да управляват финансови активи за всяка от последните две финансови години на стойност над 250 млн евро, както и да притежават дялови участия в други дружества на обща стойност над 150 млн. евро.

Цената на конкурсната документация, която не съдържа информационния меморандум на дружеството, е в размер на 2000 лева или равностойността им в евро и може да бъде закупена в срок до 25 дни, считано от датата на обнародване на решението в Държавен вестник.

Лицата, закупили конкурсна документация, могат да отправят писмени искания до Агенция за приватизация за даване на разяснения по процедурата за провеждане на конкурса до 30-ия ден, считано от датата на обнародване на решението.

Цената на информационния меморандум е 5 000 лева и ще бъде предоставен за закупуване на лица, закупили конкурсна документация. Допуснатите участници до втория етап на конкурса ще получат правото да извършат пълен собствен правен и финансов анализ на "България Ер". Те ще трябва да представят петгодишна комплексна бизнес програма, съдържаща предложения за инвестиции и социална програма. 

За 2005 г. печалбата на „България Ер“ преди облагане с данъци е в размер на 500 хил. лв., а оборотът на компанията е 195,8 млн. лв. Дружеството обслужва 30 редовни международни линии. Извършените чартърни полети са до 34 града в Европа, Кувейт, Тел Авив и Бейрут, в Средния Изток, и Алжир в Африка. В структурата на приходите от продажби, редовните полети са 73,89%, докато чартърните полети са 26,11%. Извършените полети през миналата година по редовни международни линии са 3254, а броят на пътниците по редовни международни линии е 517 200. 

Към 31 декември 2005 г. заетите в компанията са 501 човека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:54 | 08.09.22 г.
fallback