fallback

От Кремиковци ще протестират с искане за увеличаване на заплатите

Работещите искат 25 процента увеличение на заплатите си

17:24 | 05.06.06 г.

Работниците в "Кремиковци" АД ще протестират за подобряване на условията на труд и за увеличаване на заплатите си. Това каза пред журналисти Васил Яначков - ръководител на синдикалната организация на КНСБ в металургичния комбинат, цитиран от Dnes.bg.

Стачните действия ще бъдат пред Централното управление на дружеството и ще започнат в 15.00 часа на 7 юни. Първоначално те ще продължават не повече от час и половина, обясни Яначков. Всеки ден времето за протестните действия ще се удължава, като след определен период ще обявим безсрочна стачка, допълни той.

По думите му 6 хиляди от общо 6900 работници в завода са сложили подписа си под искането за организиране на протестни действия. Стачката е по повод на подписано, но неизпълнено стачно споразумение от 21 февруари 2006 год. между новия собственик на завода и работниците.

Условията на труд в завода се влошават, няма течаща питейна вода, напускат квалифицирани работници и рисковете от аварии нарастват, не са осветени халетата, оплакаха се работещи в "Кремиковци". От 9 месеца насам, след като се смени собственикът на завода, не се е променило нищо, освен че получаваме заплатите си без забавяне във времето, обясни Яначков. Работното облекло, закупено от собственика, не може да се ползва, защото е с малки размери, поясни той. По думите му същото се отнася и за работните обувки.

Трябва да се осигурят необходимите резервни части за поддръжка на автобусите, превозващи работниците до и от "Кремиковци", допълни той. Необходим е капитален ремонт на битовите сгради на територията на завода, осигуряване на вода за баните на работещите и др. Работим със съоръжения без извършен технически надзор, посочи Яначков.

Работещите искат 25 процента увеличение на заплатите си, като средната заплата в момента е 500-550 лева. Те са съгласни увеличението да бъде поетапно, като цялостното увеличение бъде постигнато до края на годината, каза синдикалистът. Днес по позицията бяха изтъргувани 124 акции на нива от 17,31 до 17,60 лв. за брой.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
fallback