fallback

Общите събрания на дружествата поддържат интереса през седмицата

За изминалата седмица BG40 регистрира повишение от 1,46% до 149,70 пункта

08:30 | 05.06.06 г.

Общите събрания на дружествата, на които ще се гласува за дивиденти, увеличения на капитала или продажби на дялове от дъщерни дружества, ще са в центъра на инвеститорското внимание през настоящата седмица. Още днес (5 юни) ще се проведат общите събрания на Петрол АД и Хидравлични елементи и системи АД-Ямбол. Акционерите на петролния дистрибутор ще решават за покупко-продажба на притежаваните дялове от десет дъщерни дружества. Само преди месец компанията реши да издаде емисия еврооблигации с номинална стойност от 125 млн. евро и матуритет от 5 години. Общото събрание на ХЕС ще гласува за увеличение на капитала със собствени средства от 261 983 на 2 619 830 лева, чрез издаване на нови 2 357 847 акции. Книжата на Петрол АД и на ямболския производител на хидравлични елементи приключиха последната борсова сесия на нива съответно от 3,30 и 95,04 лв. В първия ден от седмицата ще се проведе и смесеният закрит аукцион за 150 хил. права от увеличението на капитала на  пласиране на 150 хил. права от първоначалното увеличение на капитала на Трансинвестмънт АДСИЦ.

Във вторник (6 юни) ще се проведе общото събрание на акционерите на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ-София, като на него ще се гласува за овластяване за придобиване на имоти в комплекс Св. Иван Рилски в Банско. Фондът обяви и планове за увеличение на капитала, като търговията с правата ще стартира от 8 юни (четвъртък). Също във вторник ще започне търговията с правата от увеличението на капитала на Булленд инвестмънтс АДСИЦ и ще се проведе аукцион за пласирането на 150 хил. права от първоначалното увеличение на капитала от Блек Сий Инвестмънтс АДСИЦ. Последната дата за сключване на сделки с акциите на Българска телекомуникационна компания АД, в резултат на които приобретателят ще има право на участие на общото събрание на дружеството, е 6 юни. Самото събрание ще се проведе на 22 юни, като на него ще се гласува за разпределение на дивидент от 0,64 лв. на акция и учредяване на БТК Имоти. В сряда (7 юни) акционерите на Фаворит Холд АД ще решават за отнасяне на печалбата на дружеството за 2005 г. за допълнителни (други) резерви, а общото събрание на Стара планина Холд за рапределение на финансов резултат. Книжата на холдинговите дружества приключиха последната борсова сесия на нива от 6,00 и 16,91 лв. средно. Само ден по-късно акционерите на Фазерлес АД ще гласуват за разпределение на дивидент от 0,54 лв. на акция, а в петък ще се проведат общите събрания на Неохим и Булгар Чех Инвест Холдинг. Акционерите на димитровградския торов завод ще гласуват за обратно изкупуване на до 3% от собствените си акции, докато холдинговото дружеството ще увеличава капитала си със собствени средства до 1,191 млн. лв.

За изминалата седмица BG40 регистрира повишение от 1,46%, до 149,70 пункта, а SOFIX добави 0,76%, до 870,68 пункта. Оборотът с акции на БФБ за петте борсови сесии бе 299,992 млн. лв. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 05.06.06 г.
fallback