fallback

Преглед на печата за 31 май

08:10 | 31.05.06 г.

Закон за имотите паникьоса Симеон
 
Областният управител на София и кметът Борисов трябва да си поискат "Врана", твърдят юристи
в. Стандарт
Законът, който депутатите светкавично нарекоха "Сакскобургготски", е депозиран в кабинета на пожар в четвъртък. Негов формален вносител е строителният министър Асен Гагаузов. Официално проектът е резултат от дейността на българо-баварска работна група по проблема, водена от вицепремиера Ивайло Калфин.
 
Документът бил разгледан на закрито заседание на МС по спешност, обясниха източници от "Дондуков" 1, уточнявайки, че нямат представа защо е бързането. На следващия ден проектът е одобрен на подпис от министрите. Завчера е бил заведен в деловодството на парламента. Очаква се да бъде гласуван още днес или до края на седмицата.
Наши превозвачи се предлагат на чужденци
 
Фалити заплашват фирмите ни, македонски и турски компании ги изкупуват
 
в. Стандарт
Турски и македонски компании напират да купуват наши транспортни фирми. Това съобщи за "Стандарт" транспортният експерт и издател на списание "Автобуси микробуси" Георги Милошев. Той организира среща на представители на транспортния бизнес с изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". На форума стана ясно, че чужди предприемачи искат да изкупят голяма част от българските абтобусни компании.
Това са фирми предимно от страни, които не са членове на Европейския съюз. След влизането на България в ЕС те ще могат да оперират на територията на целия съюз благодарение на придобитите български компании, каза Милошев. Италиански инвеститори също са сред кандидат-купувачите. Те търсят превозвачи с вече изградени позиции на българския и балканския пазар.
София иска да въведе платени данъчни услуги
 
Удостоверение за данък наследство ще струва 9.60 лв., защото за него чиновниците отделят 174 минути
 
в. Сега
Столична община се готви да въведе такси за административни услуги. Идеята е да се плаща за издаването на удостоверения за данъчна оценка, за платен данък наследство, служебна бележка за автомобил и др. документи, които досега бяха безплатни.
 
Предложението е на общинска дирекция "Приходи и администриране на местните данъци и такси".
По закон кметствата могат да въвеждат такси за услугите, които предоставят. В Бургас, Несебър и Созопол вече са го направили. Скоро ще ги последва и Варна.
Бизнесът иска интернет да замени чиновника
в. Сега
Малкият бизнес иска бързо навлизане на услугите през интернет и по-ниски такси за електронен подпис. По-къси срокове за издаване на удостоверения и лицензи и намаляване на разрешителните режими са другите улеснения, за които пледират предприемачите. Това показва проучване на Центъра за икономическо развитие сред дребните фирми из цяла България.
 
Санитарното разрешително от ХЕИ за въвеждане в експлоатация, регистрацията на търговски обект и визата за строеж са най-кошмарните препятствия за предприемачите, установи пък Националното сдружение на малкия и средния бизнес (НСМСБ). В топ 6 на трудните документи се подреждат още три вида разрешителни - за ползване на строеж (акт 16), за въвеждане в експлоатация от ветеринарните власти и за извършване на пътнически и товарни автопревози.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:30 | 10.09.22 г.
fallback