fallback

Над 100 рафинерии произвеждат полулегално биодизел у нас

Цената му в момента 1,40-1,45 лв. за литър; неузаконеното производство обаче крие рискове – съмнителни горива без сертификат, които могат да повредят двигателите

08:58 | 29.05.06 г.

В първото в света изложение за енергия от възбновяеми източници в Лас Вегас участва провдивчаниът Добрин Добрев. По професия той е инженер химик, доктор на науките. Има собствена фирма за производство на разтворители, един от производителите е на биодизел у нас. В Лас Вегас предния месец той попадна след специална покана от страна на американското посолство в България.  

Добрин Добрев е закупил от химическото предприятие Агрия 5 000-литров реактор, който е оформен като поточна линия за производство на биодизел. От едно зареждане за 2 часа от инсталацията излизат 5 тона биодизел. Изходната му суровина е нерафинирано слънчогледово олио (шарлан). От производството на биодизел Добрин Добрев се интересува повече от 15 години, когато идеята изглежда прекалено екстравагантна. Сега обаче конюктурата е коренно различна. Ако петролът стигне 100 долара за барел, всички държави, в това число и България, бъдат принудени да търсят алтернативни източници на енергия.

В градче, близо до Денвър, Добрев е видял производство на биодизел в домашни условия чрез 80-литров битов бойлер. Указанията за инсталацията и използването и са оформени в книжка, която се продава по книжарниците. Американецът събирал безплатно отпадното олио след пържене по заведенията. Там е забранено изхвърлянето на олиото в канализацията. Ресторантьорите са длъжни да го предадат за преработка и да доказват това с документ. Организаторите на изложението са ги завели и в завод в Денвър, който произвежда 40 000 тона биодизел годишно. По бензиностанциите в САЩ сега се продава и 100-процента биодизел, както и минерален дизел с 20-процентна добавка на биодизел.  

Българският стандарт не разрешава повече от 5 процента биодизел като добавка в минералния. Според Добрин Добрев обаче без проблем биогоривото маже да е и 20%. При по-голямо съотношение, ако горивната помпа не е специално пригодена за целта, може да се развали заради по-големия вискозитет на биодизела. Той самият използва съотношение 20 към 80 за собствения си камион МАН, който върви безупречно.

В момента обаче рафинерията му за екологично чистото гориво стои неизползваема. По закон горивата са акцизна стока. Биодиезелът е с нулева ставка, но като акцизна стока трябва да се произвежда в специален митнически склад. Но процедурата така е направена, че не може да бъде изпълнена. Един от капаните на норматива е, че за да се регистрират производителите, трябва да са имали преди това 3-годишна дейност. Ентусиастите на тази перспективна дейност съзират в това или недомислие, или намесата на петролните гиганти, които нямат сметка от подобна конкуренция. Така всички производители у нас на биодизел са полулегални. По думите на Добрин Добрев в България те са около 100. Само в Пловдивски регион има 6-7 инсталации.  

Към момента цената на биодизела е 1,40-1,45 лв. за литър. Това, че държавата не поощрява и не узаконява производството му крие опасности – продават се съмнителни горива без сертификат, които могат да повредят двигателите.

Американците са тръгнали на поход срещу зависимостта на държавата им от петрола. Те са си поставили задачата до 2020 година да спрат да внасят сегашните 70 процента от нефт. Добрин Добрев е убеден, че това рано или късно ще стане и у нас. Така както бразилците започнаха да произвеждат етанол за бензиновите двигатели от захарна тръстика. У нас също всяка дестилерия произвежда етанол от растителни продукти, но го преработва до хранителен продукт. Освен че осигуряват енергийна независимост, биодизелът и биобензинът намаляват в пъти вредните емисии в отработените газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
fallback