fallback

Преглед на печата за 27 май

09:32 | 27.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

България ще взема по $ 2 млрд. годишно от транзит на газ в. Сега
 
В българската икономика ще влизат допълнително по $ 2 млрд. годишно само от транзит на природен газ, ако синьото гориво се насочи в Югоизточна Европа през Сърбия и Македония. Това заяви вчера членът на управителния съвет на "Газпром" Богдан Будзуляк, който участва в международната среща "Екологични и енергийни основи за устойчиво развитие на европейския континент" във Варна.
 
"Предложението за увеличаване на транзитираните количества в тази посока е залегнало в оферта към българското правителство," подчерта Будзуляк. В момента приходите на България от транзитиране на природен газ са само от Турция и Гърция. "Преговорите за цените на природния газ, които "Газпром" води с българското правителство, вървят лошо", смята още Буздуляк.
 
Зам.-шефът на фонд "Земеделие" със забрана да напуска страната
в. Сега
 
Бившият зам.-директор на фонд "Земеделие" Красимир Неделчев има наложена забрана да напуска страната, казаха за "Сега" от прокуратурата. Неделчев бе обвинен в началото на месеца в пране на 357 000 лв., получени от подкуп. Съдът отказа да го отстрани от длъжност с мотив, че обвиненията срещу Неделчев са неясни. Но Неделчев бе уволнен от фонда с единодушно решение на управителния му съвет. Забраната да напуска страната е нормална мярка, която се налага при такива обвинения, обясниха юристи.
Междувременно стана ясно, че лично прокурорът по делото Божидар Джамбазов е разпитал в четвъртък директора на фонда Асен Друмев. Още след като гръмна скандалът с Неделчев, директорът се разграничи от действията му.
 
В МЗ нямало сигнали за рушвети
в. Стандарт
Нито един писмен сигнал за корупция сред лекари не постъпил за последните 9 месеца нито в министерството, нито в касата. Това заяви вчера зам. здравният министър Емил Райнов. Според него пациентските организации също трябва да поемат своята отговорност в борбата с корупцията. С 10% са поскъпнали лекарствата в аптеките от началото на прехода, обяви д-р Пламен Радославов от КНСБ. Според него причината е в това, че касата плаща медикаментите на високи цени и така осигурява сигурен пазар за фармацевтичните фирми.
 
Лечков: Сливен ще стане Щутгарт
в. Стандарт
Сливен има всички шансове да се превърне в българския Щутгарт и да произвежда коли от класата на "Мерцедес". Това заяви кметът Йордан Лечков при представянето на уникален модел на автомобил, сглобен под сините камъни. Надявам се някой голям инвеститор да го хареса и да се стигне до серийно производство, допълни Лечков. Вчера Лечков прие главния дизайнер на "Мерцедес Бенц" проф. Петер Пфайфер и Стефан Хьостерс от фирма "Бравус". Двете фирми са основни спонсори на проекта за дизайн на автомобил, който се осъществява от студенти на Техническия университет. Сред гостите на Лечков бе и проф. Харалд Лешке от "Мерцедес Бенц". Той е човекът, който вече няколко месеца живее в града под сините камъни и непосредствено ръководи създаването на прототипа на българския автомобил.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
fallback