fallback

Фарин АД издаде първа емисия корпоративни облигации за 5 млн. евро

Със средствата от емисията облигации ще се рефинансират текущи задължения и ще се осигури финансиране за нови инвестиционни проекти на фирмата

15:23 | 26.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Работещата в аграрния сектор фирма „Фарин“ АД издаде първата си емисия корпоративни, обезпечени облигации с номинална стойност 5 млн. евро, съобщиха от Райфайзенбанк (България), които заедно с ОББ са водещи мениджъри по емисията.

Емисията е за срок от 5 години и падеж на 17 май 2011 г. Купонът е плаващ, в размер на 6-месечен Юрибор + 3.25% на годишна база. Главницата се изплаща на две равни погасителни вноски, на датите на последните две купонни плащания.

Първичното записване на облигациите е осъществено при условията на частно предлагане. На по-късен етап се планира вписване на емисията в регистъра на публичните емисии и регистрация за вторична търговия на БФБ – София АД.

“Фарин” води началото си от 1997 г., когато започва да извършва основната си дейност - търговия със зърнени култури. През 2000г. дружеството разширява полето си на работа и се утвърждава като една от водещите компании в продажбата, комисионната и посредническата дейност със селскостопанска продукция, препарати за растителна защита, торове, горива и семена, на дребно и едро. От март тази година, с решение на Добрички окръжен съд, дружеството е преобразувано от ООД в АД.

Компанията разполага с няколко зърнохранилища в страната с общ капацитет над 80 000 т. Зърнохранилищата са с модерна механизация и автоматизация, контрол и прецизност на товаро-разтоварните дейности, обработката и съхранението на зърното. Компанията има установени бизнес отношения със световни лидери в областта на търговията със зърнени и маслодайни култури от Европа, Азия и Африка.

Със средствата от емисията облигации ще се рефинансират текущи задължения и ще се осигури финансиране за нови инвестиционни проекти на фирмата.

След успешното приключване на тази двадесет и девета за Райфайзенбанк транзакция на българския първичен пазар на дългови инструменти като водещ мениджър, общата номинална стойност на структурираните и пласирани от банката облигации от 2003 г. до този момент надхвърли 232 млн. евро.

ОББ пък e водещ мениджър и ко-мениджър на 10 емисии корпоративни облигации на обща стойност 66 млн. евро. Финансовата институция e довереник на облигационерите на 18 емисии обезпечени облигации и по този показател е лидер на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
fallback