fallback

Шест банки ще обслужват НАП за новите сметки за данъци и осигуровки

От 5 юни плащания към държавата ще могат да се правят през Инвестбанк, СИБанк, Райфайзенбанк, HVB Biochim, Интернешънъл асет банк и ЦКБ

14:15 | 26.05.06 г.

От 5 юни всички данъци и осигурителни вноски ще се плащат по нови банкови сметки на Националната агенция за приходите (НАП). Промяната се налага заради въвеждането на международния стандарт IBAN, съобщи на пресконференция Стоян Марков, заместник-директор на агенцията.

От тази дата банките, които ще обслужват териториалните дирекции на НАП в цялата страна, са общо шест на брой: Инвестбанк, СИБанк, Райфайзенбанк, HVB Biochim, Интернешънъл асет банк и Централна кооперативна банка. Банките са избрани с конкурс, като основните критерии са свързани с таксите, с администрирането на приходите, контрола по въвеждане на платежните документи, възможности за следене на дневните отчети в интернет и др., каза още Марков.

До момента обслужването на София град беше: за данъци – ДЗИ, за осигуровки - СИБанк. В момента новото обслужване се поема от СИБанк след отказ от страна на ДЗИ. Причините за отказа са невъзможността на ДЗИ да поеме един такъв голям град като София и то най-вече в частта на осигуровките, както и поради факта, че според ДЗИ институцията не може да поеме две реформи наведнъж, допълни заместник-директорът.

„За да можем да стартираме от 5 юни, беше необходимо да се разработи нов вариант на платежно нареждане за плащане към бюджета. Новото в това платежно нареждане е, че на мястото на досега попълващата се банкова сметка вече се попълва номера по IBAN. Той съдържа 22 символа. Отделно от това в другото поле, където се попълваше код на банката, вече се попълва BIC-ът. Този BIC (банков идентификационен код) представлява 8 символа, които са буквени, свързани с банката и е важно да се знае, че BIC-ът e един и същи за всички клонове на банката“, уточни основните промени Боряна Георгиева директор на дирекция „Обслужване“.

Ново е и че освен единичното платежно, има възможност и за т.нар. многоредово платежно нареждане, където могат да се плащат до 4 задължения. Тоест с едно платежно могат да се платят и лихва, и главница, два вида данък, ревизионен акт и главница и др. „Най-важното за лицата е да знаят, че след 5 юни няма да бъдат извършвани преводи по старите сметки и те ще бъдат отказвани“, добави Георгиева.

Плащането ще е безплатно в офисите на банките, разкрити в структурите на НАП. Банките имат ангажимент да извършват безплатни преводи към бюджета единствено от тези офиси.

В най-общи граници реформата засяга най-вече самоосигуряващите се в цялата страна, които са 200 хиляди, каза още Марков.

НАП разработва специално софтуерно приложение, което ще позволи на клиентите й да попълват в интернет платежни нареждания за плащане на данъци и осигурителни вноски. НАП е подготвила и писма до всички търговски банки, съдържащи информация за сметките на агенцията и особеностите при плащане на задължения към бюджета.

Предвижда се във всяка териториална дирекция на агенцията да бъдат открити телефони за информация по повод новите правила за плащането на данъци и осигурителни вноски. 

На страницата на НАП се намира електронна търсачка за банковите сметки на всички териториални дирекции на агенцията в страната. Там могат да се видят и BIC номерата на обслужващите банки, кодовете за видовете плащания и образци на попълнени платежни нареждания.

Свързани компании:

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
fallback