fallback

Влиза в сила първата реализирана концесия на българско морско пристанище

На официална церемония тази вечер избраният концесионер официално ще поеме управлението на пристанището в Балчик

13:11 | 26.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Концесията на пристанищен терминал Балчик влиза в сила от днес, 26 май, обявиха от Министерство на транспорта. Това е първата реализирана концесия на българско морско пристанище у нас.

Събитието ще бъде отбелязано тази вечер на пристанище Балчик с официална церемония.

Договорът за предоставянето на концесия на пристанищен терминал Балчик беше подписан на 14 декември 2005 г. с “Порт-Балчик” АД. На второ място в конкурсната процедура бе класирано “Химимпорт Балчик” ЕООД. Терминалът е териториално обособена зона от пристанището за обществен транспорт с национално значение Варна, а отдаването на концесията е за срок от 25 години.

Фирмата-концесионер планира да вложи около 3,5 млн. лв. в модернизацията на пристанището. Инвестициите, които трябва да бъдат направени през първите две години от срока на концесията, са 1,097 млн. лв. Компанията се задължава да запази броя на работните места, като се предвижда плавно да ги увеличава. Още през първата година от срока на концесията ще бъдат закупени нова пристанищна механизация и тилова претоварна техника, ще бъде извършена рехабилитация на пристанищния терминал и ще се предприемат действия по подобряване сигурността на терминала, опазването на околната среда, работната и социално-битова среда на работниците. През втората година ще бъде завършен нов претоварен комплекс за обработка на зърно, позволяващ внедряването на нова съвременна претоварна технология при обработката на зърно. Съгласно представения идеен проект новият комплекс ще включва изграждане на: склад-силоз за зърно с капацитет 2000 т.; кейова и тилова естакади, елеваторнирни кули, авторазтоварище и др.

„Порт-Балчик” e дружество, регистрирано през миналата година, като капиталът му е 50 хил. лв., разпределен в 1000 обикновени поименни акции с право на глас, с номинална стойност 50 лева. Акционери в дружеството са „Зърнени храни България“ ЕАД, София с 80% от капитала и „Бългериън милс“ ЕООД, Добрич с дял от 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:09 | 13.09.22 г.
fallback