fallback

Източвали Параходство БМФ със „странни сделки“

В параходството има корупционна среда, твърди бивш член на СД на дружеството; според шефа на БМФ проверяващата комисия не е компетентна

18:57 | 25.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Oт 2000-2001 г. започна източване на Параходство Български морски флот, каза на днешното заседание на парламентарната Комисия по корупция бившият член на Съвета на директорите на параходството Пенко Клочков, цитиран от Dnes.bg. Комисията по корупция изрази готовност да разгледа конкретни сигнали и информация в тази връзка.

Клочков потвърди също изводите от доклада на комисията на Министерството на транспорта за корупционна среда в параходството при отдаване под наем на кораби в периода 2002-2003 г.

Според доклада в разглеждания период са пропуснати ползи и са нанесени щети, след като параходството е чартирало кораби на фиксировки, по-ниски от обичайното. Нито един от анализираните в доклада договори не е санкциониран от Съвета на директорите на БМФ, което изрично е записано като условие в устава на дружеството.

В доклада са разгледани договори за 12 кораба, като при проверката комисията от транспортното министерство е имала затруднения в работата си със служителите на параходството, тъй като не са били представени всички необходими документи.

По думите на председателя на проверяващата комисия Андрей Брешков в доклада е направено сравнение с отдаването под наем на кораби, които имат сходни характеристики с тези, чартирани от БМФ. В повечето случаи е използван само един посредник, не е събирана необходимата пазарна информация, като за определени кораби са използвани определени брокери, каза Брешков.

Според него в БМФ са сключвани странни сделки, като например тази за моторен кораб "Осогово", при която има стоков кредит за ремонт, при който БМФ е изплатил годишна лихва от 90 процента за срок от три години.

Според изпълнителния директор на БМФ капитан Христо Донев комисията, извършила проверката, не е компетентна, а служителите на параходството са оказали цялото нужно съдействие при нейната работа. По думите на Донев сред причините за по-ниските ставки на БМФ са по-ниската скорост и по-високият разход на гориво на българските кораби.

Андрей Брешков е председател и на комисията, извършила втора проверка на параходството за периода 2003-2005 г. Предстои вторият доклад също да бъде представен в парламентарната Комисия по корупция. Очаква се и докладът на Държавен финансов контрол.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който участва в днешното заседание на комисията, отбеляза, че има сериозни съмнения, които трябва да се проверят. Да изчакаме доклада на Държавния финансов контрол, истината трябва да се установи и да се понесат съответните отговорности, добави Мутафчиев. 

Параходство БМФ отчете неконсолидирана печалба за първото тримесечие на 2006 в размер на 5,6 млн. лв. спрямо 11,76 млн. лв. за същия период на миналата година, като спадът се дължи на по-голямото нарастване на разходите в сравнение с приходите на дружеството.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 10.09.22 г.
fallback