fallback

Най-големият инфраструктурен проект у нас най-накрая успя да тръгне

Близо година съдебни дела спираха първата фаза от модернизацията на ж.п. линията Пловдив-Свиленград; стойността на проекта е 340 млн. евро

18:43 | 25.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Investor.bg

Днес официално бе даден старт на най-големия инфраструктурен проект в България на стойност 340 млн. евро, който предвижда проектирането и строителството на железопътната линия и електрификацията на участъка на Крумово-Първомай с изпълнител гръцката фирма „Терна”.

Този участък е първата фаза от проекта „Реконструкция и електрификация на ж.п. линията Пловдив-Свиленград – гръцка/турска граница и оптимизиране на трасето за скорост 160 км/ч”.

Докладът на оценителната комисия за избора на изпълнител бе одобрен преди повече от година от Европейската комисия, но изпълнението на проекта се забави досега заради съдебни оспорвания от един от кандидатите в конкурса.

Изборът на „Терна“ бе оспорван пред тричленен и петчленен състав на ВАС от смесеното дружество между “Порр Технобау Унд Умвелт” и “Ва Тех Те и Де ГемБеХа” – Австрия, според които гръцката компания не отговаря на няколко от предварително заложените условия в конкурсната процедура.

Съдът обаче прецени, че за да оспорят избора, групите е трябвало да подадат жалба първо до Европейската комисия, тъй като изграждането на линията се финансира от фонда по програмата ИСПА. Тъй като те не са сторили това, жалбата им не можело да бъде разглеждана от българска съдебна институция и решението на транспортния министър за избора на „Терна“ остана в сила.

От Министерски съвет съобщиха, че напредък има и по проекта „Изграждане на нов комбиниран (пътен и железопътен) мост над река Дунав при градовете Видин (България) – Калафат (Румъния)”.

След като на 16 май 2006 г. Делегацията на Европейската комисия в София одобри тръжното досие за избор на изпълнител на проектирането и строителството на проекта, днес бяха изпратени покани до петимата кандидати за представяне на оферти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:31 | 08.08.22 г.
fallback