fallback

Законът за потребителските кредити мина на първо четене

Текстът предвижда в рекламите за кредитите да бъдат посочвани не само лихвеният процент, но и годишният размер на разходите по заема

16:08 | 25.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

При рекламирането на потребителски кредити на стойност от 400 до 40 000 лева банките ще са задължени да посочват не само лихвения процент, но и годишния размер на разходите по заема. Това предвижда приетият днес на първо четене закон за потребителския кредит.

Предвижда се кредитодателят да не може да изисква от потребителя каквито и да са плащания, лихви, такси, комисиони или други разходи, които не са включени в условията на договора. Банките няма да имат право да отказват предсрочно погасяване на кредити, предвижда още текстът. Предлага се предсрочното погасяване на кредита да води до намаляване на лихвата и на разходите по кредита, включени в стойността му, съответстващи на периода, през който потребителският кредит няма да се използва.

Тогава дължимите от потребителя разходи, предвидени в договора за потребителски кредит, не могат да надвишават тримесечния еквивалент на годишния процент на разходите по потребителския кредит върху остатъка от кредита.

За нарушение на тези разпоредби на виновните лица се налага глоба от 1000 до 3000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция от 2000 до 6000 лв.

Разпоредбите на този закон няма да се отнасят до ипотечните кредити. Той няма да се прилага и за договор за кредит, при който потребителят се задължава да изплати стойността му за не повече от 3 месеца, или когато кредитът се издължава чрез извършването на не повече от 4 вноски за срок, не по-дълъг от 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 22.08.22 г.
fallback