fallback

HVB Bank Biochim дава 2 млн. лева инвестиционен заем на община Монтана

Средствата от заема ще се използват главно за реконструкция на улици

14:23 | 25.05.06 г.

HVB Bank Biochim ще отпусне 2 млн. лева петгодишен инвестиционен заем на община Монтана. Банката беше избрана след проведена процедура по Закона за общинския дълг, при което беше класирана на първо място, съобщиха от финансовата институция.

Средствата от заема ще се използват главно за реконструкция на улици.

При заема за община Монтана HVB Bank Biochim за първи път прилага комбинация от две международни програми на банката – кредитна линия на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за стимулиране на инвестиционни проекти и гаранционното споразумение на Американската агенция за международно развитие (USAID).

По програмата на Европейската инвестиционна банка, общините получават за инвестиционни проекти на стойност до 5 млн. евро безвъзмезден грант на стойност 2.5% от размера на проекта.

Заемът за община Монтана е първият кредит у нас по гаранционното споразумение на HVB Bank Biochim и USAID. Това е първо по рода си гаранционно споразумение на USAID с българска банка, насочено изцяло към български общини. По силата на това партньорство чрез агенцията американското правителство гарантира портфейл от заеми на HVB Bank Biochim за общините в България в размер на общо 15 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 08.09.22 г.
fallback