fallback

Преглед на печата за 24 май

09:08 | 24.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

“Булгартабак” пред колапс
в. Стандарт
 
"Булгартабак" ще бъде изправен пред финансов колапс през лятото. От 1 юли се очаква цените на цигарите да бъдат освободени и вносните да влизат у нас на по-ниски цени. Това ще доведе до значително свиване на пазара на родния холдинг. Другият вариант е намаляване на цените и на българските цигари. Засега не предвиждаме поевтиняване, каза за "Стандарт" шефът на "Булгартабак" Христо Лачев. Първо ще изчакаме да видим какви количества ще заявят вносителите и на какви цени ще ги продават, обясни той. Варианти за поевтиняване на родните марки почти няма. От всяка кутия "Виктори", която сега струва 2,60 лв., 2,20 лв. отиват в бюджета като акциз и налози. Останалите 40 ст. са за цигарената фабрика, като в тях са включени производствените разходи и печалбата на дружеството. Ако свалим цените, ще трябва да работим на загуба, обясни Лачев.
 
“Юрий Гагарин” БТ на тезгяха през септември
в. Стандарт
 
През септември започва приватизацията на "Юрий Гагарин - Пловдив БТ". Това прогнозира Владимир Каролев, шеф на Балканска консултантска компания. Тя е консултант по преструктурирането на холдинга в консорциум с адвокатско дружество "Събев и съдружници" и "Евро-финанс". До края на юни съветниците ще подготвят анализ за пазара на цигари у нас на базата на отчетите за тримесечието на четирите цигарени фабрики в Благоевград, София, Пловдив и Стара Загора. Те ще съветват холдинга и по сливането на последните две, за което вече има принципно решение.
 
Качват малките спиртоварни в интернет
в. Сега
 
Всички малки спиртоварни ще бъдат вкарани в специален електронен регистър, предвижда Правилникът за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове, обнародван вчера. Новите правила, които влизат в сила от 1 юли, уреждат по-строгия контрол върху акцизните стоки, който подчинените на Пламен Орешарски трябва да осъществяват от тази дата. Оттогава всички акцизи ще се събират от митничарите. Сега митниците отговарят само за вноса, а Националната агенция за приходите (НАП) за облагането на стоките, произвеждани в страната.
 
Германци оглеждат пристанище Видин
в. Стандарт
 
Шефове на пристанището в Дуизбург и на немския превозвач "Линкеринг" оглеждат пристанището във Видин, което искат да концесионират. От вчера немските бизнесмени с представители на българския си партньор "Фантиге" са на обиколка във Видин, съобщи за "Стандарт" председателят на ПГ на БСП и депутат от Видин Михаил Миков. През февруари Волфганг Хюнеман, шеф на пристанището в Дуизбург - "Дуизпорт", заяви, че ще инвестира 100 млн. евро в концесията на порт Видин-север. Така немците ще разширят жп мрежата си за ро-ро превози от Дуизбург, Виена, Будапеща до България.
 
Хърватия иска наш ток
в. Стандарт
 
Хърватия иска да внася ток от България, стана ясно на Петата икономическа сесия между двете страни. На среща между българския зам.-министър на икономиката и енергетиката Анна Янева и хърватския й колега Томшич беше разгледано състоянието на енергийния сектор в региона. Затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" ще повлияе на цената на тока у нас, заяви бившият шеф на атомната централа Йордан Костадинов. Изваждането им от енергийната система на България на 1 януари 2007 г. ще предизвика ценови шок в страната и региона.
 
Един човек контролира пазарите в София
в. Новинар
 
Радко Чонков, който е приближен на шефа на Стопанската комисия в Столичния общински съвет Пламен Илиев, контролира половината от пазарите в София, през които се въртят милиарди левове, разкриха хора от дружествата. Чрез Чонков отцепилият се от ССД председател на Демократи за София Пламен Илиев е поел управлението на два от пазарите - Юг и Север, в които са включени тържищата в половин София, в кварталите "Младост", Дървеница, Студентски град, "Надежда", центъра, "Иван Вазов", "Красно село", "Борово" и други. От 2004 година Чонков е в борда на директорите на пазари Север, където шеф е близката до Софиянски Мария Гулева. През декември 2005 г. той е избран и за член на борда на пазари Юг, а отскоро е и изпълнителен директор. Чонков и Илиев се опитват да отстранят Гулева от директорския пост заради близките й отношения с лидера на ССД.
 
Концесионери крадат минерална вода
в. Сега
 
Фирми, които бутилират минерална вода, мамят държавата. Зам.-министърът на екологията Любка Качакова обсъди вчера проблема с представители на бранша. Концесионери експлоатират минерални извори, но хитруват с използваните количества. Проверките показали, че често водата изобщо не минава през водомер. В някои случаи липсват уреди за отчитане, а в други устройството е монтирано след мястото, откъдето се изпомпва течността. Друга прилагана хватка е манипулирането на водомера, така че да отчита по-малки обеми.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:46 | 09.09.22 г.
fallback