fallback

Монетен двор ЕООД и Печатница на БНБ АД отчитат печалба за 2005 г.

Централната банка е взела решение да продължи процесът на преструктуриране на дружествата и привеждане на дейността им съобразно европейските изисквания за монетосечене и печатане на банкноти.

17:43 | 19.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

На свое заседание от 18 май 2006 година Управителният съвет на Българска народна банка (БНБ) прие отчетите за дейността през 2005 година на Монетен двор ЕООД и Печатница на БНБ АД, съобщиха от централната банка.

Финансовите резултати на двете дружества за миналата година са положителни – печалбата на Монетен двор ЕООД е 691 хил. лв. след облагане с данъци, а на Печатница на БНБ АД е 1,59 млн. лв.

Управителният съвет на БНБ взе решение да отдели печалбата на Монетен двор за увеличение на капитала и резервите на дружеството, както и да предложи на събранието на акционерите на печатницата да направи същото с финансовия резултат.

Приходите от дейността на двете дружества 2005 са съответно 7,5 млн. лв. за Монетен двор, което представлява увеличение от 17,2% спрямо 2004 г., и 20,2 млн. лв. за Печатница на БНБ, или с 12,8 на сто повече от предходния отчетен период. Централната банка е взела решение да продължи процесът на преструктуриране на дружествата и привеждане на дейността им съобразно европейските изисквания за монетосечене и печатане на банкноти.

Монетен двор ЕООД е създадено през 1952 година. Дружеството е отговорно за производството на всички разменни монети, използвани като законно платежно средство на територията на Република България. Управлението се осъществява от Управител и Надзорен съвет, като едноличен собственик е Българска народна банка.

Монетен двор е единствен производител на възпоменателните монети от благородни и неблагородни метали, емитирани от БНБ, както и на ордените и официалните държавни отличия на България.

Печатница на БНБ АД е компания, чиято основна дейност е отпечатването на ценни книжа, банкноти, документи за самоличност и други видове полиграфически продукти. Основни клиенти на дружеството са държавни институции, банки и големи корпоративни клиенти в страната и чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
fallback