fallback

Приключи рехабилитацията за 5,5 млн. евро на каскадата Санданска Бистрица

Обновяването и модернизацията на каскадата от чешката компания “Енерго-Про” продължи четири години

15:12 | 19.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Четиригодишният проект за рехабилитация на каскадата “Санданска Бистрица” приключи днес. Чешката компания “Енерго-Про” инвестира 5,5 млн. евро в каскадата – най-голямата от трите, които компанията притежава в България.

Финансирането е осигурено както от вътрешни източници, така и с помощта на Чешката експортна банка и ЕГАП, обявиха от компанията.

Каскада “Санданска Бистрица” обединява трите централи – ВЕЦ “Попина Лъка”, ВЕЦ “Лиляново” и ВЕЦ “Сандански”, разположени по протежението на р. Санданска Бистрица. Рехабилитацията й стартира през декември 2002 г. след приватизацията на водноелектрическите централи от “Енерго-Про България”, като се планира и осъществи според план за модернизация на основното оборудване, без да се нарушава нормалният експлоатационен режим на трите ВЕЦ-а от каскадата. Целта на рехабилитацията е да се повишат надеждността, ефективността и възвръщаемостта при експлоатацията.

В процеса на модернизацията са взели участие и чешки, и български специалисти. Изцяло модернизирани са управлението и хидроавтоматичните системи на турбинното оборудване, обновено е и механичното оборудване. Електрическите и контролните системи на централите са изцяло подменени със съвременни технологии.

„С реализацията на този проект “Енерго-Про България” ще увеличи възможността за гъвкаво производство и предлагане на допълнителни услуги на пазара на електроенергия. Това ще стане възможно чрез увеличената ефективност при използване на водните ресурси и чрез въвеждане на цялостна автоматизация на управлението“, посочват от компанията.

“Енерго-Про България” АД е част от Енерго-Про Груп, която е със седалище в Чехия и е специализирана в производството на електроенергия от възобновяеми източници. Компанията притежава активи и развива своята дейност на територията на България, Турция и Чехия. Освен това проучва възможности за развитие и в други части на Югоизточна Европа.

“Енерго-Про България” АД е най-големият частен инвеститор в хидроенергийния сектор в България и притежава 8 водноелектрически централи, обединени в три каскади с обща инсталирана мощност от 103 МВт. Първата каскада е „Санданска Бистрица” с обща инсталирана мощност от 56 МВт, каскада „Копринка” обединява два ВЕЦ-а с обща инсталирана мощност от 29 МВт, а трите ВЕЦ-а на каскада „Петрохан” са с общ капацитет за производство на електроенергия от 17 МВт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
fallback