fallback

Производителите на електроуреди поискаха отмяна на наредбата за рециклиране

Предвиденото задължение на производителите и вносителите на печки и хладилници да преработват старите уреди ще оскъпи продуктите поне с 10%

14:24 | 18.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Постановление на Министерски съвет предвижда от 1 юли тази година да влезе в сила наредба за третиране на отпадъците от електрическото и електронно оборудване. Производителите, държавата и потребителите обаче нямат готовност за стартиране на рециклирането на отпадъците от електроуреди, въпреки че индустрията има интерес от въвеждането на такава система, смятат участниците в провеждащата се в Златни пясъци международна конференция „Електрическа безопасност“.

Целта на наредбата е европейската нормативна уредба в областта на електротехниката и електрониката да бъде внедрена в страните кандидатки за присъединяване към Европейския съюз - България, Румъния и Турция. С документа производителите и вносителите на електроуреди се задължават да маркират продуктите със специално обозначение, за да не бъдат изхвърляни в общия поток битови отпадъци, да се улесни разделното им събиране и да се установи датата на производство или пускането им на пазара. Самите производители и вносители отговарят също и за събирането, транспортирането, временното съхраняване, предварителното третиране, повторното използване, рециклирането, оползотворяването и/или обезвреждането на излезлите от употреба електроуреди.

Представителите на сектора обаче са твърдо против такава нормативна уредба, защото ще бъде въведена продуктова такса, каквато няма в европейските страни. Освен това наредбата няма да намали замърсяването на околната среда, а ще има само събиране на такси от производителите, която, по информация на Камарата на електротехниката, е около 10% от пазарната стойност на уредите. Тоест самите продукти ще поскъпнат. Ето защо браншовите организации са изпратили искане до Министерството на околната среда и водите за отлагане на влизането в сила на спорната наредба.

„Изискванията на наредбата трябва да се въвеждат стъпка по стъпка“, заяви Румен Атанасов, председател на Камарата на електротехниката в България. По думите му първо трябва да бъдат създадени пунктове за изкупуване и събиране на употребяваните електроуреди, както и за рециклирането им, а страната ни няма изградена такава система, която да позволи и щаденето на околната среда. Според него за организирането на този процес ще са необходими поне 1 - 2 години, като в Холандия, например, въвеждането на системата е отнело цели 5 години. Цветан Велковски, управител на “Елдом Инвест” ООД - производител на около 70% от българските бойлери и печки – подчерта, че въвеждането на продуктовата такса ще рефлектира върху крайния купувач. Според него прилагането на система за изкупуване и рециклиране на употребяваните електроуреди ще разшири пазара. Той е категоричен, че държавата трябва да въведе реално системата за третиране на отпадъците от електоруреди, а не да събира такси. Що се отнася до сигурността на българските електроуреди, Велковски е убеден, че стоките на българските предприятия в сектора отговарят на изискванията на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:55 | 20.08.22 г.
fallback