fallback

ЕС през 2007 още е постижима цел, засега няма препоръки за предпазни клаузи

ЕК иска България и Румъния да ускорят реформите, а окончателното й решение се очаква през есента

14:21 | 16.05.06 г.

Текстът на доклада на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния, съгласуван в последния час от комисарите в Страсбург, предполага, че двете страни ще се присъединят към Общността на 1 януари 2007 г., като не съдържа препоръки за активиране на предпазни клаузи, съобщи БНР.

Специалният пратеник на радиото в Страсбург Диана Чепишева съобщи, че текстът на доклада на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния не съдържа конкретна дата за присъединяването, което според българските наблюдатели означава, че датата 1 януари 2007 г., която е записана и предприсъединителния договор на страната ни, влиза в сила автоматично. Европейската комисия иска България и Румъния да ускорят реформите, така че да могат да се присъединят към ЕС, както е предвидено - на 1 януари 2007 година - това е записано в проектите на докладите за напредъка на двете държави, съобщи и Асошиейтед прес.

Червените области“, на които България трябва да обърне сериозно внимание, са шест и са разделени в три глави, потвърди министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

Очаква се ЕС да даде на двете държави срок от няколко месеца, за да изпълнят изискванията за пълноправно членство. Ако след това те все още не са напълно подготвени в някои области, ЕК може да реши да приложи предпазни клаузи, отбелязва агенцията.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу и еврокомисарят по разширяването Оли Рен ще направят официално посещение в Румъния и България веднага след публикуването на мониторинговия доклад за присъединяването към ЕС на двете страни, съобщи агенция Франс прес.

Двамата заминават, за да информират лично властите за решението, което ще бъде взето днес следобед, обяви говорител на Европейската комисия.  

*Актуализирано към 16:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
fallback