fallback

ПроКредит Банк осъществи секюритизация на част от кредитния си портфейл

Секюритизацията представлява процес, при който нетъргуеми активи (кредити, вземания и др.) се окрупняват в портфейл, служещ за обезпечение на ценни книжа, които в последствие се предлагат на инвеститорите чрез капиталовия пазар.

17:25 | 15.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

ПроКредит Банк (България) секюритизира част от евровия си кредитен портфейл, съобщиха от дружеството. Сделката е организирана от Deutsche Bank AG, като първоначалният секюритизиран микрофинансиращ кредитен портфейл възлиза на 47,8 млн. евро. Плановете предвиждат обемът на секюритизацията да бъде увеличен през следващите 12-15 месеца до 100 млн. евро. Сделката бележи успешното навлизане на ПроКредит Банк на международния пазар на ценни книжа като нов източник на финансиране.

Издадената полица за финансиране на секюритизацията получи рейтинг ‘BBB’ от Fitch Ratings. Рейтингът на това средство беше допълнително повишен от гаранции, предоставени от Европейския инвестиционен фонд и немския Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), подчертавайки ангажимента на двете институции към развиване на кредитния пазар за малките и средни предприятия.

Сделката е структурирана и изпълнена за по-малко от четири месеца. Според Клаус-Петер Цайтингер, председател на Надзорния съвет на ProCredit Holding AG и ПроКредит Банк (България), целта на сделката е била да се получи добро дългосрочно финансиране на българския клон на дружеството, което да даде възможност за постигане на по-голямо въздействие по отношение на устойчивото икономическо развитие.

Към 31 март 2006 година ProCredit Holding притежава активи на обща стойност от приблизително 2,5 млрд. евро и повече от 600 000 текущи кредита, което я превръща във водещата микрофинансираща група в света. Общите активи на ПроКредит Банк (България) възлизат на 345 млн. евро, от които близо 246 млн. евро са в портфейл от текущи кредити. Групата е съставена от 19 банки, разположени в Източна Европа, Латинска Америка и Африка, и има повече от 9 000 служители. Акционерите на ProCredit Holding включват IPC GmbH, световният лидер в консултантски услуги за микрофинансирането, Холандската фондация DOEN, както и някои от световните водещи правителствени и многостранни агенции за развитие, включващи KfW, FMO (Холандското дружество за финансиране на развитие) и IFC (част на Световната банка насочена към развитие на частния сектор). Централното управление на ProCredit Holding се намира във Франкфурт, Германия.

Приходите от секюритизацията ще бъдат използвани от ПроКредит Банк (България) за финансиране на кредитните операции на банката, които са насочени към микро, малките и средни предприятия.

Секюритизацията представлява процес, при който нетъргуеми активи (кредити, вземания и др.) се окрупняват в портфейл, служещ за обезпечение на ценни книжа, които впоследствие се предлагат на инвеститорите чрез капиталовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:04 | 03.09.22 г.
fallback