fallback

Преглед на печата за 13 май

08:55 | 13.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Работодателите правят компромис с парите за стаж
в. Сега
 
Бизнесът е на път да направи отстъпка за добавките за прослужено време и условията на труд. "Готови сме да даваме процент от заплатата за производствения опит на служителите, дори да са работили в различни предприятия, стига да са от един бранш", каза пред "Сега" зам.-шефът на БСК Дикран Тебеян. Досега бизнесът настояваше парите за стаж да се дават само на хора, които с години се трудят в една фирма. В момента за всяка година труд към заплатата се добавят по 0,6%. МВФ обаче настоява от 2007 г. схемата да отпадне. Ако се приеме идеята на бизнеса, добавката няма да расте всяка година и ще се дава след определен стаж. Размерът й ще се уточнява в колективния договор.
 
"Очевидно към възнагражденията трябва да има и дял за тежки условия на труд", смята Тебеян по повод друг спорен момент със синдикатите. Според него такава добавка трябва да има за работа под земята, по въздух или вода, при високи или ниски температури. Ще се отчита още нощният труд и работата на смени. От април тези суми са включени в заплатата.
 
Парите за САПАРД за 2006 г. с 64 млн. лева по-малко
в. Сега
 
Спорните 64 млн. лв. по програма САПАРД, чието похарчване Брюксел е на път да не признае, ще бъдат възстановени, като със същата сума се намалят парите за годишното финансово споразумение за 2006 година. Това заяви вчера земеделският министър Нихат Кабил. Сметната палата на ЕС отказва да признае тези харчове, тъй като те са били направени, преди да бъде одобрено финансовото споразумение с програмата за 2004 г. Онзи ден земеделската комисия на парламента поиска от бюджетната да лобира за отпускането на тези пари от бюджета. Плащаме 300 евро, за да шофираме в Европа
в. Стандарт
 
Около 300 евро на година може да се наложи да плащаме, за да караме колите си в страните от Евросъюза. След влизането ни в ЕС да има преходен период, през който шофьорите да купуват допълнителен сертификат към "Гражданска отговорност", за да шофират в Общността, настояват от бранша. Това стана ясно след общото събрание на Асоциацията на българските застрахователи.
 
Уредите в гаранция - до 1 месец в сервиз
в. Новинар
Един месец най-много може да престои за поправка в сервиз уред, който е в гаранция. Това гласи новият Закон за защита на потребителите, който влиза в сила на 10 юни тази година. След изтичане на едномесечния срок потребителят може да прибере стоката си и да потърси правата си, като пусне жалба, обясни Гълъбина Тянкова, старши експерт в Комисия по търговия и защита на потребителите (КТЗП). В сега действащия закон няма срок, който да регламентира престоя на дадена стока за поправка. А уредът остава над половин година в очакване на резервни части, жалват се потърпевши.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 25.08.22 г.
fallback