fallback

По-ниски такси смет в градове, въвели разделно събиране на отпадъци

След около месец в страната стартира информационна кампания за разделното сметосъбиране

14:59 | 10.05.06 г.

До месец-месец и половина в страната ще стартира информационна кампания за разделно събиране на отпадъците, обяви на пресконференция днес Джевдет Чакъров, министър на околната среда и водите, цитиран от Dnes.bg.

Финансовото обезпечаване на кампанията ще се поеме от ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда към министерството) и бизнеса.

Предвижда се градовете, в които най-ефективно и бързо заработи системата за разделно сметосъбиране, да бъдат стимулирани, но от министерството не уточниха точно как, въпреки че министърът спомена, че е възможно намаляване на такса смет за жителите на тези градове. 

Последното все пак ще е самостоятелно решение на местните органи.

При разговорите между министерството и организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки е постигнат сериозен прогрес и са договорени параметри за обхващане на определен брой жители от програмата за разделно сметосъбиране.

За 2006 г. целта е да бъдат обхванати 3 млн. граждани и по 1,5 млн. за 2007 и 2008 г.

Освен това производителите са се съгласили да поставят на всяка стока размера на продуктовата такса (цената за рециклиране на опаковката). От министерството увериха, че ще направят необходимите компромиси, за да може тази такса да не се отразява на крайната потребителска цена.

Според Джевдет Чакъров, при ефективно работеща система за разделно събиране на отпадъците, между 35% и 40% от отпадъците ще отиват за рециклиране, а не в депата.

До 2 месеца в Народното събрание ще бъдат внесени предложения за промени в Закона за управление на отпадъците и в подзаконовите нормативни актове.

За сравнение, в момента в Чехия и Унгария около 30-35% от отпадъците се събират разделно, като по този начин се намалява общото количество, което се депонира в сметищата.

Препълването на сметищата в много европейски страни през 80-те години ускорява приемането на специален регламент за опаковките и отпадъците от тях. В края на 1994 г. ЕС приема директива 94/62 за опаковки и отпадъците от опаковки.

Десет години по-късно съюзът отчита, че целите в директивата са изпълнени в голяма степен и приема още по строги норми за изпълнение за 2008 г. Дотогава минималният процент за рециклиране на опаковки трябва да бъде увеличен на 55%, като се поставят различни цели за различните видове материали.

В повечето от старите страни – членки на ЕС съществува по една организация за оползотворяване на отпадъците от опаковки. Тези организации се финансират от лицензионни възнаграждения, плащани от фирмите, които членуват в тях.

Разделното сметосъбиране цели да се постигне по-голяма чистота в градовете, чиста околна среда, по-малко отпадъци в депата и подобрена инфраструктура на всички населени места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
fallback