fallback

Овчаров одобри разширяването на добива в Челопеч

От Челопеч Майнинг заплашват, че ако проектът им бъде спрян, ще затворят предприятието си и ще освободят всичките си 750 служители у нас

18:43 | 09.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров подкрепи реализацията на инвестиционното предложение на "Челопеч Майнинг" ЕАД при условията, изискванията и мерките, определени съобразно най-строгите изисквания за опазване на околната среда и защита на населението, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Становище от МИЕ по случая бе поискано от екоминистерството преди близо месец.

Инвестиционното намерение на "Дънди прешъс металс Инк." за разширяване преработката на медно-златни руди от находище "Челопеч" до 3 млн. тона и производство на метали от концентрат, чрез прилагане на цианидно излужване, бе декларирано при придобиване от компанията на "Наван Майниниг" Плс, основен акционер в "Наван Челопеч" АД, и при подписване на Допълнително споразумение №2 за изменение и допълнение на сключения концесионен договор за добив от находище "Челопеч" с "Наван Челопеч" АД.

Впоследствие, след преструктуриране на капитала, името на "Наван Челопеч" АД е променено на "Челопеч Майнинг" ЕАД, като капиталът на дружеството е 100% собственост на "Дънди прешъс металс Инк.".

Инвестиционното предложение бе одобрено на два пъти от Висшия експертен екологичен съвет към Министерство на околната среда и водите. Екологични организации обаче проведоха през последните месеци серия от протести, като според тях проектът противоречи на изисквания на ЕК за опазване на околната среда. Предстои окончателно решение по случая от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. От Челопеч Майнинг заплашват, че ако проектът им бъде спрян, ще затворят предприятието си и ще освободят всичките си 750 служители у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 10.09.22 г.
fallback