fallback

Собственикът на GloBul купува Germanos за 1,58 млрд. евро

Първоначално ще бъдат придобити 42% от капитала от основния собственик Панос Германос на цена от 19 евро за акция

11:35 | 09.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Cosmote Mobile Telecommunications S.A., собственик на мобилния оператор GloBul, подписа предвиденото споразумение за закупуване на дял от Germanos, съобщиха днес от българския мобилен оператор.

Основателят и основен акционер в компанията - Панос Германос, както и други акционери в групата отстъпват на Cosmote общо 42% от капитала при цена 19 евро за акция. Цената е с 5,4% по-висока от затварянето на акциите на Germanos на 4 май при 18,02 евро. Оттогава търговията с книжата и на двете компании е временно преустановена.

Предстои одобрението на сделката от страна на регулаторните органи.

След придобиването Cosmote ще стартира публична оферта за изкупуване на останалите акции в Germanos при същата цена и в съответствие с действащото гръцко законодателство. Условията на офертата ще бъдат обявени преди нейното предлагане, което не се очаква да стане преди края на август 2006 г. Финансов консултант на купувача по операцията е JP Morgan.

Според Bloomberg общата стойност на транзакцията ще достигне над 1,58 млрд. евро.

„С приобщаването на 537-те търговски обекта на Germanos в Гърция, България, Румъния и Македония, Cosmote ще увеличи своето присъствие на пазара на дребно и допълнително ще разшири своя бизнес“, се казва в съобщение на Cosmote.

Освен очакваното увеличение на оборота, ще се увеличи и рентабилността в областта на мобилните услуги въз основата на някои финансови икономии, на намалените оперативни и пазарни рискове, като и други благоприятни фактори, произтичащи от сделката, добавят от компанията.

Като част от подписаното споразумение Панос Германос се е съгласил да предложи за продажба някои активи на Germanos S.A., които няма да бъдат основни за бъдещето на компанията. Става въпрос за производствата на батерии, включително дъщерните предприятия в Германия и Сърбия, сродните дейности в България и Румъния, както и операциите в Полша, Украйна и Кипър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:08 | 28.08.22 г.
fallback