fallback

Временно е спряна търговията с акции на БТК

Tърговията се спира до получаване на официална информация от компанията относно размера на дивидента, който ще бъде гласуван на ОСА

10:04 | 08.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Във връзка с получена неофициална информация относно размера на дивидента, който ще бъде гласуван на Общото събрание на акционерите (ОСА) на Българска телекомуникационна компания АД на 22 юни 2006 г., на основание чл. 64, ал. 2 от Правилника на БФБ-София АД, временно се спира търговията с акциите на дужеството до получаване на официална информация от компанията, съобщи БФБ – София. 

От съобщение, публикувано от БФБ в петък, става ясно, че ОСА на дружеството ще гласува за разпределяне на дивидент в размер на 0,64 евро (1,25 лв.) за акция. 

Преди да бъде преустановена търговията днес, акциите на БТК поскъпнаха с 4,08% до ниво от 10,71 лв., като най-високата отчетена стойност бе 10,81 лв. за брой. За по-малко от 30 минути търговия бяха изтъргувани 33 561 от книжата на дружеството.

За възобновяване на търговията борсовите членове ще бъдат своевременно информирани. 

Първите две алинеи от член 64 от борсовия правилник гласят:

(1) Съветът има право да вземе решение за временно прекратяване на търговията с регистрирани на Официалния пазар емисии в следните случаи:

1. когато са налице данни за несъответствия с изискванията на чл. чл. 52, 54, 55, и 56 от този Правилник;

2. при настъпване на събитие, свързано с ценните книжа или техния емитент, което може да окаже влияние върху цената на ценните книжа, ако то не е огласено публично; 3. при откриване на производство по преобразуване на емитент;

4. когато емитентът не е изпълнил задължението си за разкриване на информацията по раздел ІІІ на тази глава;

5. когато емитентът не е заплатил годишната цена за поддържане на регистрацията или цената за регистрация на увеличение на размера на емисията в сроковете, определени в този Правилник и договора за регистрация на емисията с Борсата;

6. когато е постъпила молба от емитента, или от упълномощения от него инвестиционенпосредник, член на борсата, за прекратяване на регистрацията.

(2) В неотложни случаи, Изпълнителният директор на Борсата може да вземе решение поал. 1 за временно прекратяване на търговията с регистрирани на Официалния пазар емисии за срок до 3 работни дни. Решение за временно прекратяване на търговията в рамките на една сесия може да вземе и Директорът по търговия.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 12.09.22 г.
fallback