fallback

КФН одобри проект за изменение на правилника на БФБ - София

Основните промени са свързани с новите изисквания към емитентите за регистрация на ценни книжа на Официален и Неофициален пазар

12:48 | 07.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Investor.bg

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проект за изменение и допълнение на Правилника на Българска фондова борса – София, представен на 27 април.

Основните промени са свързани с новите изисквания към емитентите за регистрация на ценни книжа на Официален и Неофициален пазар. Важно изменение е премахването на сегмент „С” на Официалния пазар и разделянето на Неофициалния пазар на два сегмента – „А” и „В”. На сегмент „В” ще се търгуват емисии със средномесечен оборот под 4 хил. лв. за последните 6 месеца или такива, по които са сключени по-малко от 5 сделки средно на месец за същия период. Решенията за преместване на емисии на въпросния сегмент ще се вземат от Съвета на директорите на борсата на всеки шест месеца.

Повишават се и изискванията за регистрация на ценни книжа на Официален пазар. За сегмент „А” на Официален пазар ще могат да кандидатстват емисии, които са се търгували най-малко една година на сегмент „В” на Официален пазар или две години на сегмент „А” или „В” на Неофициален пазар. Освен това емитентът трябва да има минимум пет завършени финансови години (спрямо досегашните три) и най-малко хиляда акционери да притежават акции от емисията, в сравнение с 400 преди промяната. Изискването за пазарна капитализация се увеличава от 20 млн. лв. на 40 млн. лв. Средномесечният оборот за последните 6 месеца трябва да надвишава 200 хил. лв. , а средномесечният обем и броят на сключените сделки да бъдат съответно над 20 000 акции и 200 сделки. Емитентът трябва да е реализирал печалба през три от предходните пет години.

На сегмент „В” на Официалния пазар ще могат да се регистрират емисии, които са се търгували поне една година на Неофициален пазар на акциии сегмент „А” или „В”. Изискването за завършени финансови години се повишава от две на пет, а за брой на  акционерите от 100 на 500. Долният праг на пазарната капитализация нараства от 10 млн. лв. на 20 млн. лв. За последните 6 месеца средномесечният оборот трябва да бъде поне 100 хил. лв., а изтъргуваният обем – над 10 хил. акции. Броят на сключените сделки трябва да бъде не по-малък от 100 средно на месец.

Според правилника на борсата, при изчисляване на средномесечните обеми и обороти не се взимат предвид блоковите и регистрационните сделки и за двата сегмента.

Както и в предходния вариант на Правилника на БФБ – София, се допуска регистрация на Официален пазар и без да са изпълнени някои от изискванията. Това може да стане при определени обстоятелства, например ако даден борсов член се е задължил да обезпечава минимална ликвидност, съгласно правилата за маркет-мейкърите, също така ако размерът на собствения капитал на емитента надвишава съответно 40 млн. лв. за сегмент „А” и 20 млн. лв. за сегмент „В” или ако съществуват достатъчно предпоставки, че към емисията може да има засилен инвеститорски интерес.

Ако не са налице подобни обстоятелства и емисията не отговаря на изискванията за определения сегмент, тя се подлага на наблюдение за срок до три месеца, след което Съветът на директорите има право да прекрати регистрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:51 | 07.05.06 г.
fallback