fallback

Кремиковци изплаща 126 млн. долара възнаграждения на GSHL Bulgaria

По-късно днес ще бъдат обявени параметрите на споразумението за погасяване на задълженията на комбината

09:07 | 05.05.06 г.

"Кремиковци" АД се задължава да заплати на GSHL Bulgaria сума в размер на не повече от 126 млн. долара като възнаграждение и обезщетение за съгласието на GSHL Bulgaria да сключи три договора, чрез което да преотстъпи на "Кремиковци" АД възможността да встъпи в преки търговски взаимоотношения с двама големи купувачи на стоманените изделия, произвеждани от "Кремиковци" АД - Стемкор и Залцгитър, съобщава Българска фондова борса.

Решението е било взето на проведеното Общо събрание на металургичния комбинат от 30 април (неделя). На него Управителният съвет и изпълнителният директор са били овластени да сключат, от името и за сметка на "Кремиковци" АД, договор за прекратяване по взаимно съгласие на договор за покупко-продажба на стоманени изделия, сключен на 18 юли 2005 г. между "Кремиковци" АД и GSHL Bulgaria, както и договор за новация на правата и задълженията по договор за доставка на стоманени изделия, сключен на 16 юли 2005 г. между GSHL Bulgaria, в качеството му на продавач и Stemcor UK Limited, Англия в качеството му на купувач между GSHL Bulgaria, "Кремиковци" АД и Стемкор, съгласно който GSHL Bulgaria прехвърля всички свои права и задължения като продавач по Договора със Стемкор на "Кремиковци" АД.

От БФБ-София съобщават, че Управителният съвет и изпълнителният директор се овластяват да сключат и договор за новация на правата и задълженията по договор за доставка на стоманени изделия, сключен на 13 юли 2005 г. Според договора GSHL Bulgaria, в качеството му на продавач и Salzgitter Mannesmann International GmbH, Германия, в качеството му на купувач между GSHL Bulgaria, "Кремиковци" АД и Залцгитър, съгласно който GSHL Bulgaria прехвърля всички свои права и задължения като продавач по Договора със Залцгитър на "Кремиковци" АД.

Управителният съвет и Изпълнителният директор се овластяват да сключат изброените по-горе договори с посочените по-горе страни и при условията и сроковете, посочени в доклада на Управителния съвет за целесъобразността и условията на тези договори и в оценката по чл. 114 а, ал. 4 от ЗППЦК относно тези договори. Вчера от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че Кремиковци и държавата са се договорили за изплащане на задълженията на дружеството. Параметрите на споразумението за погасяване на задълженията на "Кремиковци" АД към държавата и държавни дружества ще бъдат представени по-късно днес.

Вчера акциите на металургичния комбинат приключиха борсовата търговия на ниво от 18,15 лв.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 05.05.06 г.
fallback