fallback

АЕЦ Козлодуй поиска 5% повишение в цената на тока от 1 юли

От АЕЦ съобщиха още, че причина за спирането на 1 март на 5-ти реактор е повреда в системата за управление на защитата на реактора

20:16 | 03.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

АЕЦ "Козлодуй" е поискала от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) повишение в цената на електроенергията от 1 юли 2006 г. с 5%, съобщиха пред журналисти от компанията.
 
Исканата цена е 4,1 стотинки за киловатчас. От ръководството на централата повториха, че промяна в цената на електроенергията ще има и от началото на следващата година, заради спирането на 3 и 4 блок на централата, които имат ниска производствена себестойност.
 
Разчети за това повишение ще се правят след края на третото тримесечие на тази година.
 
От АЕЦ съобщиха още, че причина за спирането на 1 март на 5-ти реактор е повреда в системата за управление на защитата на реактора. Повредата се дължи на елементи, поставени при модернизацията на реактора, извършена от руската компания ОКБ Хидропрес.
 
Според договора за модернизация, ремонтът на тези елементи ще бъде поет от фирма изпълнител. Освен тези разходи руската компания ще плати на АЕЦ и 3% от сумата на договора (24 млн. долара), включени като гаранция за добро изпълнение.
 
Поради спирането на реактора НЕК е наложила на АЕЦ „Козлодуй“ санкция от близо 3 млн. лева заради загуби в износа на електроенергия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 19.08.22 г.
fallback