fallback

Карол пуска дружество за дялови инвестиции

Първите проекти, в които холдингът участва като акционер-учредител, са в сферата на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници, енергийната ефективност и строително-ремонтните дейности

15:10 | 02.05.06 г.

Ново за българския финансов пазар дружество – „Адванс Екуити Холдинг” АД, се подготвя да дебютира на фондовата борса в близките месеци. Дружеството, създадено и управлявано от Карол, е аналог на популярните в развитите икономики фондове за дялови инвестиции (private equity / venture capital funds), които финансират новостартиращи бизнеси, планове за експанзия и преструктурирания чрез придобиване на собственост в компаниите – обект на това финансиране, съобщиха от компанията за Investor.bg.

Карол идентифицира финансирането с дялов капитал като изключително необходимо за родния пазар, където то следва да послужи като мост между фондовата борса, от една страна, привличаща все по-голям ресурс, и от друга – малкият и среден бизнес, нуждаещ се от средства за разрастване на дейността и развитие на нови проекти. „Адванс Екуити Холдинг” АД е основано с капитал в размер на 2 млн. лв от инвестиционното дружество от групата на Карол – ИД „Адванс Инвест”. След одобрение на регистрационните документи за придобиване на публичен статут от Комисията за финансов надзор, дружеството ще започне да набира средства от Българската фондова борса (БФБ) за реализация на инвестиционните си намерения. Карол Стандарт участва в компанията с 50,5%, докато Адванс Инвест АД е с 49,5%.

За инвестиционния портфейл на холдинга ще се разглеждат бизнес планове и фирми от различни отрасли на икономиката, които в най-голяма степен могат да се възползват от икономическото развитие на страната и присъединяването й към ЕС. Инвестиционната стратегия на холдинга предполага филтрирането и селекцията на перспективни бизнес планове или функциониращи малки частни фирми, нуждаещи се от финансиране за разрастване на дейността, реализация на нови продукти или технологични иновации. За осъществяване на инвестиционната стратегия, портфейлът на „Адванс Екуити Холдинг” се управлява от „Карол Капитал Мениджмънт” – управляващото дружество от групата на Карол.

Първите проекти, в които холдингът участва като акционер-учредител, са в сферата на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници, енергийната ефективност и строително-ремонтните дейности, както и агробизнеса. Основните критерии при подбор на портфейлните инвестиции са: наличие на сериозен мениджмънт с доказан опит; представяне на бизнес модел с потенциал за висок растеж и успешна реализация на база на уникален продукт или услуга; висока норма на възвръщаемост.

Фондовете за дялов капитал заемат централно място в алокацията на финансови ресурси към новостартиращи компании или непублични компании с текущи затруднения, които не могат да получат необходимия им капитал при изгодни условия нито от банковия сектор, нито от фондовата борса. Възникнала през 30-те години на ХХ в. в САЩ и преживяла няколко бурни тласъка в развитието си, индустрията за финансиране с дялов капитал е важна част от финансовата система на всяка ефективно функционираща икономика.

Според Карол България би спечелила от активно работеща индустрия за дялово финансиране, благодарение на безспорните й предимства както за компаниите, които се нуждаят от капитал за съществуването и развитието си, така и за инвеститорите, които търсят висока доходност от своите вложения. Наред с вливането на финансов ресурс в подкрепените от тях компании, фондовете за дялов капитал предоставят и набор от други важни фактори за един успешен бизнес: стратегически мениджмънт, интегриране в мрежа от контакти, достъп до ноу-хау и др.

За инвеститорите във фондове за дялов капитал – най-често пенсионните фондове, застрахователните компании и банките, също има предимства, посочват от дружеството. Практиката показва, че реализираната доходност от фондовете за дялов капитал е дори по-висока от доходността от вложения в акции на публични компании. Това се постига чрез инвестирането в обещаващи и ориентирани към растеж бизнес-модели. Предимството в случая е и че след придобиване на публичен статут акциите на „Адванс Екуити Холдинг” ще бъдат достъпни за масовия инвеститор на БФБ.

 

Свързани компании:

Адванс Екуити Холдинг АД (в ликвидация)(ADVE)

ИД Адванс инвест АД(5AZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 05.09.22 г.
fallback