fallback

Преглед на печата за 2 май

07:58 | 02.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

БАН се кани да отвори пак ядрения реактор в София
в. Сега
 
Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН се кани отново да пусне в експлоатация реактора, който се намира на бул. "Цариградско шосе" в София - между жилищните квартали "Младост" и "Дружба".
 
Шефът на института проф. Йордан Стоименов обясни пред агенция "Фокус", че ядреният реактор е в процес на реконструкция и преди да бъде пуснат в действие, ще бъдат подменени всички съоръжения. Предстои търг за избор на доставчик на новото оборудване.
 
Банки се отказаха да финансират АЕЦ "Белене"
в. Новинар
 
Немската банка "Байрише Ландесбанк" няма да финансира изграждането на АЕЦ "Белене", съобщи Петко Ковачев от Информационния и учебен център по екология. Кредитната институция е съобщила на германски природозащитни организации, че вече няма интерес да финансира проекта. Преди няколко дни се твърдеше, че банката иска да инвестира в АЕЦ "Белене". Германски екоорганизации проведоха кампания, за да откажат още няколко банки от участие в проекта. Това са Ситибанк в САЩ, италианската "Уникредито", белгийската "Кей Би Си" и немските Комерцбанк и Дойчебанк.
 
Строят зали за концерти до станциите на метрото
в. Новинар
 
Бъдещите зали на София за концерти, спорт, изложения и семинари да се строят около станциите на метрото, предложи преди дни пред общинските съветници главният архитект Петър Диков. Идеята му е около спирките на подземната железница в кварталите да се изграждат многофункционални центрове, които да имат и многоетажни паркинги под и над повърхността. Така ще се разтовари трафикът към центъра, а, от друга страна, съоръженията и услугите в комплексите ще са достъпни за хора от всички квартали заради метрото, твърди главният архитект. Тепърва ще се обсъжда каква ще е собствеността на комплексите за спорт, изкуство и бизнес. 
 
Автобусните билети поскъпват поне с 10% до края на месеца
в. Сега
 
Междуградските и международните превози с автобуси ще поскъпнат поне с 10% до края на май, научи "Сега". Отделните компании обаче все още изчакват решенията на конкурентите си и не искат да съобщят официално нито датата, от която ще вдигнат цените, нито точния процент.
 
Повечето големи автобусни фирми за пътувания в чужбина ще запазят старите тарифи поне до края на тази седмица, но поскъпването на дизела ги принуждава да обмислят повишение. "Сега пътуването от София до Хамбург струва 170 лв., но ако искаме да оцелеем, ще трябва да направим билета поне 190 лв.", казаха от известна столична фирма.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:59 | 02.05.06 г.
fallback