fallback

Рекорден интерес към финансиране по ФАР от МСП преди еврочленството

Предвид бюджета на схемата (2 млн.евро) броят на потенциалните проекти, които могат да бъдат финансирани, е от порядъка на 600

13:05 | 28.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 887 проектни предложения от малки и средни предприятия са получени в Министерството на икономиката и енергетиката за кандидатстване по Консултантската грантова схема, съобщиха министерството.

Схемата стартира на 24 февруари тази година и общата сума по нея е 2 мнл. евро. От тях 1,5 млн. евро са осигурени от програма ФАР, а 500 хил. евро са национално съфинансиране.

По грантовата схема ще се финансират проекти с максимален размер 5000 евро, като бенефициентът следва да осигури минимум 35% от общия бюджет на проекта.

Целта на проекта е увеличаване конкурентноспособността на българските малки и средни предприятия (МСП) от производствения сектор и подготовката им за посрещане на конкурентния натиск в рамките на ЕС. Кандидати, съответно бенефициенти по тази схема, са МСП, регистрирани към 30 юни 2004 г. Срокът за изпълнение на дейностите по всеки индивидуален проект ще бъде в рамките на 6 месеца след сключване на договорите.

Предвид бюджета на схемата (2 млн. евро) броят на потенциалните проекти, които могат да бъдат финансирани, е от порядъка на 600. За да изпълнят проектите си, фирмите избират консултантска организация, която предварително е одобрена от Министерство на икономиката и енергетиката. Техният списък е публикуван на интернет страницата на министерството и фирмите кандидати по настоящата схема избират консултант според своите изисквания.

Очаква се в рамките на три месеца да приключи оценката на подадените проектни предложения, след което проектите ще бъдат внесени в Делегацията на Европейската комисия в България за окончателно одобрение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
fallback