fallback

Холандия ще ни помага за по-добро управление на бюджетните средства

Туинингпроектът е част от част от цялостния проект „Укрепване на институционалния капацитет на Министерството на финансите“ и е съсредоточен върху подобряване процеса на бюджетиране в България в съответствие с европейските практики. Основната цел е да се

13:20 | 28.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

С официално заседание днес в Министерство на финансите (МФ) стартира туининг проект „Подобряване на процеса на бюджетиране в България“, който ще бъде осъществен в сътрудничество с финансовото министерство на Кралство Холандия.

Туинингът представлява включване на експерти от държавите членки на Европейския съюз (ЕС) в работата на новоприсъдинените или кандидастващите страни по определени проекти. Този инструмент предоставя не само техническа и административна помощ, но и подпомага изграждането на дългосрочни връзки между настоящите и бъдещите членове на ЕС.

Туинингпроектът е част от част от цялостния проект „Укрепване на институционалния капацитет на Министерството на финансите“ и е съсредоточен върху подобряване процеса на бюджетиране в България в съответствие с европейските практики. Основната цел е да се осигури по-добро разпределение и по-ефикасно използване на държавните ресурси, налични за публични разходи в страната.

От българска страна лидер на проекта е зам.-министърът на финансите Любомир Дацов, а от холандска страна – ръководителят на Националната Академия за Финанси и Икономика Питър Арнолдус.

Проектът съдържа четири основни компонента. Първият от тях е свързан с разработването на бюджетната правна рамка, основно засягаща Закона за устройството на държавния бюджет и произтичащите от него нормативни актове.

Също така ще се работи по формализирането на финансовите взаимоотношения с общините. Вторият компонент включва подобряване на бюджетните практики, в това число развитие на процеса на средносрочно бюджетно планиране, даващо възможност за стратегически избор между различни варианти на бюджетна политика. Компонентът се ориентира и към прилагането на програмно бюджетиране, което да повиши ефективността на разходите свързани с изпълнението на бюджета. Също така ще се търсят възможности за децентрализация в рамките на правителството и по-широко участие на отрасловите министерства в процеса на бюджетиране.

Третият компонент на проекта е свързан с повишаването на професионалните умения на работещите в сферата на управление на публичните разходи, а четвъртият е насочен към разширяване на капацитета на Школата по публични финанси към МФ, чиято основна цел е да подпомага министерството в провеждане на реформите в бюджетния сектор и да улеснява работата на служителите, чрез специализирани курсове и семинари.

Министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че проектът ще допринесе за по-голяма прозрачност в управлението на държавните средства и увери холандските си колеги, че българското финансово министерство полага максимални усилия за модернизиране на бюджетирането в страната.

На заседанието присъстваше и холандският посланик у нас Вилем Александър Ван Ее, който изрази желанието си да види България като член на Европейския съюз през 2007 година. „Основната причина за съществуването на държавния бюджет е да могат гражданите да се ползват от предимствата на обществените фондове по оптимален начин. Смятам, че българските граждани заслужават това“, каза още посланикът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 28.04.06 г.
fallback