fallback

Бизнес климатът се покачва заради услугите и строителството

Oбщият показател на бизнес климата нараства с 4,6 пункта през април

11:41 | 28.04.06 г.

През април 2006 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 4.6 пункта. Това подобрение се дължи на по-благоприятната стопанска конюнктура предимно в сектора на услугите и в строителството, съобщават от НСИ.
Мениджърите от сектора на услугите са силно оптимистично настроени както по отношение на настоящото бизнес състояние на предприятията, така и по отношение на очакваното развитие на техния бизнес през следващите 6 месеца. Това влияе благоприятно върху съставния показател “бизнес климат в сектора на услугите”, който през април се покачва със 17.9 пункта.
Последната анкета на НСИ регистрира значително увеличение на търсенето на услуги, които предлагат предприятията от този бранш като не се очаква спад и през следващите три месеца. Същевременно заетите в сектора на услугите не са се увеличили и стопанските ръководители не предвиждат допълнително наемане на работна сила през следващите три месеца.
По отношение на цените, през април не се регистрират очаквания за покачването им през следващите месеци.
През април 2006 г. съставният показател “бизнес климат в строителството” се повишава с 3.6 пункта изцяло поради високите очаквания за бизнес състоянието на строителните предприятия през следващите шест месеца. Оптимистични са и прогнозите на предприемачите за дейността и заетите в отрасъла през следващите три месеца. Стопанските ръководители очакват и приток на нови поръчки през следващите шест месеца.
 
Основни фактори затрудняващи строителната активност продължават да бъдат конкуренцията в бранша и финансовите проблеми като в последния месец засилват негативното си влияние. В строителния отрасъл няма очаквания за покачване на продажните цени.
 
Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” през април запазва приблизително равнището си от предходния месец. Положителни са оценките на мениджърите както за настоящата бизнес ситуация така и за настоящата производствена активност в предприятията. Подобряват се и прогнозите им относно развитието на дейността през следващите три месеца.
 
Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” през април се покачва с 1.0 пункт в сравнение с предходния месец. Повишени са очакванията, както за бизнес ситуацията през следващите шест месеца, така и за обема на продажбите и заетите в отрасъла през следващите три месеца. По-оптимистични са и прогнозите на търговците за поръчките към доставчици, особено от страната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:27 | 11.09.22 г.
fallback