fallback

Преглед на печата за 28 април

08:15 | 28.04.06 г.

1 година гледат съдилищата под лупа за строителни дела
в. Сега
Многобройните сигнали от граждани, хаосът в приложението на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и бавното правораздаване по тези дела са част от причините да започнем мониторинг на съдебната практика. Това обяви вчера председателят на Гражданското сдружение срещу корупцията и незаконното строителство Стоил Сотиров.
 
Проектът предвижда в рамките на около година да бъдат наблюдавани около 30 дела и как институции като Софийски градски съд и Върховният административен съд прилагат ЗУТ и отменения вече Закон за териториално и селищно устройство. Идеята е да се проследят движението на преписките, действията на съда и на прокуратурата, на страните по делата, работата на вещите лица, назначени за изпълнение на възложените им от съда експертизи.
 
Балкански влакове стрели ще се движат у нас с 220 км в час
в. Сега
До 2020 г. българските влакове ще се движат с 220 км/ч в определени отсечки. Това предвижда проект за изграждане на високоскоростна железопътна мрежа в Югоизточна Европа, одобрен вчера от Министерския съвет.
Документът, който ще се подпише в Солун на 4 май, предвижда съвместно изграждане на мрежата. От общо 16-те железопътни трасета за пътнически и товарни превози в региона, чиито качества отговарят на изискванията на проекта, български са само пет. Те минават през градовете София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Горна Оряховица, Видин и Русе.
 
 
Обмислят 2% намаляване на осигурителната тежест

Данък печалба може да стане 12%, а патентът за такситата да отпадне

в. Новинар

Финансовото министерство обмисля да намали осигурителната тежест с още 2% в края на годината, научи "Новинар". Две лобита във ведомството в момента спорят дали да има, или да няма данъчни облекчения.

Според едната група най-удачният вариант е да се намалят осигуровките, тъй като това стимулирало фирмите да излязат "на светло". В началото на годината осигуровките бяха свалени с 6% и се очакваше приходите в хазната да намалеят със 150 млн. лв. за първите три месеца след въвеждане на облекчението. Разчетите обаче показват, че загубите за държавата досега са само 27 млн. лв.

Тайландци стават сервитьори у нас

в. Стандарт

Сервитьори, бармани, масажисти и рецепционисти от Тайланд и Индонезия идват да работят по родното Черноморие. Те са по-квалифицирани, по-опитни и клиентите са доволни от обслужването, твърдят собственици на хотели. Азиатците говорят перфектен английски и се отнасят по-сериозно към задълженията си, защото знаят, че ако се издънят, ще се върнат в родината и ще останат без препитание. Те искат по-големи заплати от българите, но и качеството на обслужването е по-високо.

Осигуряваме им квартири и целогодишна работа, обяснява представителят на комплекса "Емералд" в Равда Мария Чепова. По-голяма част от персонала на крайморското селище идва именно от Азия. Клиентите обаче са предимно руснаци. Най-големият инвеститор в жилищната част на миникурорта също е руснак. Той е инвестирал 2,5 млн. евро в една от неизградените сгради на комплекса.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
fallback