fallback

БТК оспори конкурс на КРС, изключващ участието на vivatel

Потърсени за коментар по позицията на БТК, от Комисията за регулиране на съобщенията отказаха да обсъждат случая

17:18 | 26.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за регулиране на съобщеният (КРС) подаде обявление през март за обществена поръчка за предоставяне на далекосъобщителни услуги чрез обществена далекосъобщителна клетъчна мрежа по стандарт GSM с национално покритие за нуждите на комисията. Одобреният кандидат ще доставя SIM карти за доставка на мобилни комуникации.

Днес от БТК заявиха, че „откритата процедура е в противоречие със законовата уредба в страната и с принципите на свободната конкуренция, възприети в развитите демократични страни“.

Причина за становището на компанията е фактът, че според изискванията на КРС кандидатите трябва да притежават лиценз за GSM клетъчна мрежа с национално покритие и да имат поне една година професионален опит в предлагането на подобни услуги. Това изискване ограничава участието на vivatel в откритата процедура.

„Съгласно Закона за обществените поръчки (ЗОП) възложителите нямат право да включват в решението, обявлението или документацията условия или изисквания, които дават предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки“, посочват от телекома. Потърсени за коментар по позицията на БТК, от Комисията за регулиране на съобщенията отказаха да обсъждат случая.

Това е поредното неразбирателство между КРС и Българска телекомуникационна компания. Последният медиен сблъсък между тях бе само преди няколко дни, когато заради получени задължителни указания за промяна в Типовото предложение за взаимно свързване между операторите, от БТК заявиха, че КРС заплашва европейската интеграция на България.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:13 | 26.04.06 г.
fallback