fallback

БТК набеди КРС, че заплашва европейската интеграция на България

От КРС заявяват, че целят либерализация на пазара; според БТК се въвеждат сложни и неясни правила. Развръзката предстои в съда

13:30 | 21.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Българска телекомуникационна компания (БТК) обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) задължителните указания, които Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) налага на компанията във връзка с Типовото предложение за взаимно свързване, съобщиха от телекома. Подадената жалба е насочена към задължителните указания на КРС, като според БТК с тях комисията превишава правата си на регулатор.

„Указанията не само не насърчават конкуренцията на телекомуникационния пазар в страната, но и въвеждат сложни и неясни правила, много от които са в разрез с европейската практика“, смятат от компанията. Според анализа на БТК задължителните условия на КРС могат да се отразят негативно на успешната интеграция на България в ЕС.

Типовото предложение за взаимно свързване определя начина, по който клиентите на един телеком могат да ползват услугите на други оператори. Документът също така регулира възможността на клиенти на оператор да се свързват с потребители, които са извън мрежата му.

Миналата седмица КРС даде задължителни указания на БТК да промени условията в предложението, за да бъдат те приведени в съответствие с действащото законодателство.

„Целта на направените изменения е през 2006 г. да действа типово предложение за взаимно свързване, което ще позволи реална либерализация на пазара на гласовата телефонна услуга и ще увеличи възможностите на всички потребители за достъп до гласова телефонна услуга“, обясниха от комисията.

Задължителните указания на КРС са необходим регулаторен механизъм по отношение на историческия оператор (БТК) във връзка със значителното му въздействие на далекосъобщителния пазар. Тези указания имат за цел да компенсират забавеното прилагане на действащата регулаторна рамка, което е констатирано от последните мисии на ЕС. КРС счита, че тяхното стриктно спазване от страна на всички оператори ще допринесе както за развитието на българския пазар, така и за по-бързото интегриране в общия европейски пазар.

Очакванията на регулаторния орган са през тази година алтернативните оператори да имат възможности за реален бизнес при работа с абонатите на БТК.

Според БТК обаче дадените указания, с които се намаляват цените за терминиране на разговори от мобилните оператори към мрежата на БТК, е точно обратно на тенденция в регулирането на тези цени в европейските държави.

Предложената цена е 6 ст. на минута в силен и 5,3 ст. в слаб трафик. За сравнение БТК дава цените, които плаща на Мобилтел и Глобул - 38,1 ст. на минута в силен и 36,6 ст. в слаб трафик. „По този начин клиентите на БТК са лишени от възможността за достъпни комуникации към Мобилтел и Глобул и на практика КРС ги подтиква към заменяне на фиксирания телефон с мобилен. Тази тенденция застрашава абсолютно всички фиксирани оператори“, подчертават от телекома.

БТК смята още, че докато компанията „инвестира милиони, за да развива инфраструктурата на страната“, то алтернативните телекоми проявявали видимо нежелание да развиват своя собствена мрежа. Съществуващата инфраструктура на БТК е единствената у нас, която покрива цялата страна. За да извършват услугите си, на повечето конкуренти оператори се налага да ползват тази мрежа, като достъпът до нея често става център на оспорвани договаряния и предоговаряния между съответните страни, а алтернативните телекоми неведнъж са се обръщали за съдействие към Комисията за регулиране на съобщенията.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:48 | 10.09.22 г.
fallback