fallback

Изграждането на АЕЦ „Белене“ ще стане чрез ново подразделение на НЕК

Засега не се предвижда включването на Пети и на Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ в дружеството

15:40 | 20.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството подкрепи създаването на дружество за изграждане на АЕЦ „Белене“ като подразделение на НЕК, обяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Засега не се предвижда включването на Пети и на Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ в дружеството.

Дружеството ще притежава всички активи, които в момента се намират на площадката на АЕЦ „Белене“, уточни министър Овчаров. Това ще бъде апортната вноска, която ще представлява държавното участие в изграждането. 

Министър Овчаров съобщи, че ще се търси финансиране от европейските финансови институции. “Смятаме за много важно привличането на Европейската инвестиционна банка, заем от Евроатом по две причини. Първо, защото този финансов ресурс е най-евтиният, който в момента съществува на финансовите пазари, и второ, защото една такава подкрепа би била знак, чисто институционално, че Европейският съюз стои зад проекта “АЕЦ Белене”, каза министърът на икономиката и енергетиката.

Понастоящем НЕК разглежда подадените оферти за изграждането на централата, съответно на „Атомстройекспорт“ и „Шкода“, които имат сходни базови предложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 08.09.22 г.
fallback