fallback

София АД, Телсо и Телекомплект купиха 48,77% от Софарма

Софарма продължава да търси подходящи схеми за инвестиции в съседни държави като Сърбия и Черна Гора, Македония, Румъния и Турция

18:18 | 19.04.06 г.

На 17 април 2006 г. чрез три блокови сделки, бяха прехвърлени 48.77% от акциите на Софарма АД, се посочва в съобщение на фармацевтичното дружеството до БФБ-София. Купувачи са три български компании - София АД с 16.24%, Телсо АД с 16.77% и Телекомплект АД с 15.76%.
„Ръководството на Софарма АД възнамерява да следва обявената политика на стабилно развитие на местния и чуждестранен пазар, както и свързаният с това инвестиционен план. Строежът на нов склад за готова продукция и нов таблетен цех, удвояване капацитета на ампулен завод и изграждането на склад за субстанции са сред приоритетите през тази година. През изтеклата седмица се сключиха договори за доставки на оборудване от реномираните фирми Бош и Гетинге Федегари на стойност 3 млн. евро“, се казва в съобщението на компанията.
От Софарма допълват, че друго основно средство за значително подобряване на пазарните позиции на компанията на местния пазар е и преструктурирането на групата Софарма, което значително ще намали разходите и ще подобри управлението и гъвкавостта на всички бизнес процеси. По този начин ръководството на компанията прогнозира, че след получаване на разрешение от КЗК за придобиване на контролен пакет от Софарма Трейдинг фирмата ще заеме водеща позиция в търговията на едро с лекарствени средства. „Софарма Трейдинг с досегашните си резултати дава сериозна заявка да достигне 25% пазарен дял в търговията на едро до края на годината, както беше заложено в бизнес програмата на дружеството и да реализира амбициите си да бъде основен играч в търговията на едро“, се казва в съобщението.
Фармацевтичното дружество заявява, че продължава да търси подходящи схеми за инвестиции в съседни държави като Сърбия и Черна Гора, Македония, Румъния и Турция, с които да разшири своето присъствие в Югоизточна Европа на прага на приемането ни в Европейския съюз. „Фактът, че всички производства на компанията отговарят на изискванията на ОМР осигурява нормалното функциониране на предприятието след присъединяването към ЕС и стабилността и ръста на приходите и през следващите години. Тъй като за изпълнението на тези планове и за постигането на стабилно присъствие и развитие на компанията ръководството разчита на квалифицираните си служители, не се предвижда промяна в досегашната политика по отношение на персонала“, се посочва още в съобщението.
В края на януари Gramercy Emerging Markets Fund придоби 7,5758% от капитала на Софарма, което означава, че Елфарма е намалил дела си до 27,817%. София АД, Телекомплект и Телсо (притежаващо и 14,84% в Българска роза-Севтополис) са основни акционери във вписания в понеделник в Централен депозитар Софарма Имоти АДСИЦ.

Днес бяха изтъргувани 21 687 броя от книжата на Софарма на цени между 9,20 и 9,32 лв., като средната цена отчете повишение от 0,43 на сто до 9,30 лв.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 16.08.22 г.
fallback