fallback

Преструктурират НЕК според европейските изисквания

В близките един-два месеца ръководството на НЕК ще подготви писма, с които ще търси потенциални инвеститори в АЕЦ „Белене“

13:41 | 18.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Националната електрическа компания (НЕК) ще се преструктурира според европейската Директива 2003/54, като образува дружество "Електроенергиен системен оператор" (EPSO), съобщи изпълнителният директор на компанията Любомир Велков, цитиран от Dnes.bg.

Новото дружество ще се създаде след промени в Закона за енергетиката, но трябва да е факт до края на 2006 година, ако България стане член на ЕС от 1 януари 2007 година, за да се осигури реална конкуренция на пазара на електроенергия.

Новото дружество ще има собствен Съвет на директорите (по изискванията на Търговския закон) и ще е 100% собственост на НЕК.

НЕК ще си задържи лицензите за обществен доставчик, за производство на енергия от водни централи, за търговия и пренос на електроенергия. На новото дружество ще бъде прехвърлено Централното диспечерско управление, то ще притежава и лиценз за управление на електроенергийната система.

Към НЕК, както досега, остават АЕЦ "Белене" и ВЕЦ-групите "Рила" и "Родопи", "Хидроелектроинвест" и предприятие "Язовири и каскади".

НЕК ще продължи да изкупува електроенергията по сключените дългосрочни договори с ТЕЦ "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", с ТЕЦ "Марица-изток 2", както и енергията, произведена от водни и вятърни централи и други алтернативни източници.

В близките един-два месеца ръководството на НЕК ще подготви писма, с които ще търси потенциални инвеститори в АЕЦ "Белене", каза Любомир Велков. По предварителни разчети енергията от АЕЦ "Белене" ще струва между 3,6-4,7 евроцента, добави той.

Цената на електроенергията се повишава, но това не е свързано с преструктурирането на кампанията, а с исканията на топлоцентралите за нова изкупна цена на енергията, с инфлацията и с очакваното намаляване на износа на електроенергия, заради затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Разчетите за повишените разходи на НЕК и на неговите поделения вече са дадени на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, добави Велков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 20.08.22 г.
fallback