fallback

Парафираха договора за приватизация на 100% от ТЕЦ Варна

Покупната цена на 100% от ТЕЦ “Варна” е в размер на 206,004 млн. евро, или 359,63 евро на акция

16:58 | 13.04.06 г.

Шарка Халфарова и Тодор Николов при подписването на договора. Снимка: Investor.bg

Днес между Агенцията за приватизация и CEZ a.s., Чехия бе парафиран проектът на приватизационния договор за продажбата на 100% от капитала на ТЕЦ “Варна”. Предстои парафираният проект на договор да бъде внесен за одобрение от Надзорния съвет на Агенция за приватизация.

Сделката бе парафирана между изпълнителния директор на АП Тодор Николов и Шарка Халфарова, специалист по сливания и придобивания за Югоизточна Европа на CEZ. Двамата изказаха благодарности за проявения професионализъм и изявиха готовност за приключване на сделката в най-кратки срокове.

Според двустранно парафирания договор купувачът се задължава да запази основния предмет на дейност на дружеството за срок от три години както и да не инициира или подкрепя доброволно прекратяване, ликвидация, сливане, вливане, разделяне, отделяне или други форми на преобразуване на дружеството.

Във всяка една от 3-те години купувачът трябва да поддържа разходите за труд, поне да равнището на разходите за труд, които дружеството е имало през годината приключила на 31 декември 2005 г.

CEZ се задължава да спазва ограниченията за замърсяване на въздуха от големи горивни инсталации, както и да следи за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването. Според парафирания договор купувачът е длъжен да осигури дружеството да извършва дейността си в съответствие с издадените му лицензии.

Покупната цена на 100% от ТЕЦ “Варна” е в размер на 206,004 млн. евро, или 359,63 евро на акция, като придобиването ще се осъществи на един етап. Купувачът се задължава да финансира увеличение на капитала на дружеството с 16%, чрез издаване на нови акции в размер на 99,88 млн. евро, като придобие собственост върху тях.

За 53 800 броя акции от ТЕЦ Варна, се допуска плащане с непарични платежни средства.

CEZ е собственик на 67 на сто от дружествата "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София Област" и "Електроразпределение Плевен". През миналата година в дружествата са инвестирани общо 65 млн. лв., а общата печалба на трите дружества за 2005 г. възлезе на 23,3 млн. евро, или с 375% повече от година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:55 | 02.09.22 г.
fallback